Светосавска академија у Андријевици: „Надахнути смо духом слободе јеванђелске, Божанске која даје пуно достојанство људској личности“

У Андријевици је, након Молебана Пресветој Богородици, који је служен у храму Светог архангела Михаила и свенародне литије, који се одржава у знак протеста против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести, у недјељу 26. јануара 2020. одржана Светосавска академија.

Светосавска академија у Андријевици: „Надахнути смо духом слободе јеванђелске, Божанске која даје пуно достојанство људској личности“

Светосавско сабрање у навечерје великог празника Светог Оца нашег Саве, у андријевичком Дому културе, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Навео је да смо, током прошле године, прославили осамстогодишњицу од оснивања Српске православне Цркве. Свети Сава је 1219. у Никеји добио чин архиепископа и самосталност Цркве, а 1220. је православним обредом у манастиру Жича крунисао Светог краља Стефана Првовјенчаног.

„Исте године, 1220. основао је, међу осталим епископијама СПЦ, односно Жичке архиепископије како се тада звала, и епископију Будимљанску са сједиштем у Ђурђевим Ступовима. Ове године прослављамо осамстогодишњицу од оснивања наше Епархије и то је велики јубилеј, који свједочи о нашим најдубљим корјенима“, казао је Епископ Јоаникије.

Тек са Светим Савом, истакао је он, када смо добили своју самосталну Цркву, своје свештенство, које је проповједало Јеванђеље на нашем српском језику, јер је до тада свештенство било претежно грчко, почиње успон нас као народа.

„Имали смо светитеља и прије Светог Саве, али од Светог Саве, јавља се свечана поворка српских краљева који су живјели светим животом, подизали велике и славне задужбине по угледу на Немању, дакле, слиједи свечана поворка архиепископа који су се, скоро, сви посветили светим животом, следујући стопама Светог Саве“, указао је Његово Преосвештенство.

По Владикиним ријечима, важно је, у свјетлости ових великих јубилеја, поменути да је то осам вјекова борбе за вјеру, праву, истиниту, јеванђелску, апостолску, светосавску до дана данашњег, а истовремено, осам вјекова стварања, подизања храмова, светиња, просвећивања, учења, удубљивања у тајну наше свете вјере православне.

„Жижа тог нашег самосазнања су наше светиње, њихова историја и оно што нам оне предају. Зато, у ове дане, када се боримо за своју вјеру, да наша вјера не смије у нашој држави бити ни од кога понижена, а нарочито не од наше власти, која је дужна да испоштује свачију слободу вјере, свачије право, свачије имање, а посебно већинске вјере у Црној Гори, после толико вјекова традиције, ми не смијемо дозволити, нисмо то никада дозволили, никада се нисмо сложили са тим да наша вјера буде понижена и дискриминисана“.

„Ми смо надахнути духом слободе јеванђелске, Божанске која даје слободу и пуно достојанство људској личности. Једино тако знамо да живимо, знамо и да страдамо за Крст часни и слободу златну, за наше светиње. То смо научили од наших предака који су за светиње, за вјеру живјели, борили се и главе своје, често, полагали“, бесједио је Преосвећени владика Јоаникије.

Борбу за светиње, додао је, војујемо, не огњем и мачем, не дао Бог, јер се овдје ради о нашој браћи.

„Не желимо да продубљујемо подјеле, ми желимо само да тријумфује правда, истина, вјера и, при том, не желимо никакву већу повластицу у својој држави, иако смо већинска вјера у односу на друге вјере. Хоћемо само да будемо равноправни, а наша држава је обезбједила сва права осталим вјерама, и нека је, то је добро, али не можемо допустити да будемо дискриминисани, обесправљени, да не уживамо иста права као остали. Не можемо дозволити да будемо понижени!“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.    

Светосавску бесједу изговорио је протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намјесник бјелопољски.

„Свети Сава је нашу земљу, државу и народ утемељио на светости. Та светост нам је дала снаге да средњи вијек у коме је, нажалост, Запад посрнуо, пао и одрекао се Христа, ми као народ преживимо и сачувамо Христа у срцу, да сачувамо светост, да тешко вријеме недаћа, ропства поднесемо и да из тога изађемо, опет, освећени и свети“, рекао је о. Дарко.

Тој светости, сматра он, уче нас и ове академије, сабори, скупови, молебни и литије, којима нас је Свети Сава, поново, окупио око онога што је најбоље и највредније у нама, у нашој историји и у нашем бићу.  

„Свако од нас треба да се потруди да то потражи у себи, свом уму и души и наћи ћемо ту искру неугасиву с којом се сваки Србин рађа, ту светост, свето православље“, поручио је свештеник Дарко Пејић, закљујучујући:

„Два вјечна празника су дата српском народу: један је Савиндан, који нас учи како за вјеру и са вјером да живимо, а други је Видовдан, који нас учи како, ако треба, за вјеру да умремо, да погинемо. Та два празника, та два крила нашег народа, су једино што нас носи, што нас је носило и што нас може пронијети кроз ово вријеме. Кажемо држави и тражимо: Вратите нам Светог Саву. Нека га врате као што је било у вријеме краља Николе кад је свако српско дијете знало пјесмице о Светом Сави. Даће Бог да ће и наша дјеца да науче, и сви заједно пјевамо и говоримо и у овим тешким временима: Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, а он нека нас води и руководи до вјечности“.

У културно-умјетничком програму учествовали су: музички састав „Ступови“, народни гуслар Бошко Вујачић, рецитатор Александар Алексић, црквени хор „Светог Николе“ из Бијелог Поља.

Светосавска свечаност, коју су организовали ЦО Андријевица и Центар за културу и спорт „Михаило Лалић“, завршена је Химном Светом Сави, коју су заједно отпјевали сви учесници и бројна публика, сабрана у Дому културе у Андријевици.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe