Свети Отац наш Сава прослављен у Голији

У манастиру Светог Саве, под Орлином на Голији, на празник Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, у понедјељак 27. јануара 2020. године служена је света Литургија.

Свети Отац наш Сава прослављен у Голији

Литургију су служили архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела код Шавника и јеромонах Никон (Кокотовић), игуман манастира Доњи Брчели у Црмници.

У литургијској прослави нашег Оца и заштитника Светог Саву молитвено су учествовали вјерници овог краја.

Пастирском бесједом обратио се о. Исаија, који је казао да се данас име Светог Саве прославља широм православне васељене. Он је подсјетио на житије Светитеља Саве, који је као млад отишао у манастир и замонашио се на Светој Гори, гдје се подвизавао, молио Богу.
Нагласио је да су бројни манастири на Светој Гори, које је Свети Сава помогао и обоновио заједно са својим оцем Светим Симеоном.

„У Светој земљи, јудејској пустињи, Светом Сави Освећеном, који је живио седам вјекова прије нашег Саветог Саве, јавио се глас од Бога.
Најавио је да ће истоимени монах доћи са истока, те да му се дају Икона Мајке Божје, штап и жезло, које означава власт и благослов од града Јерусалима нашој малој српској земљи, која је изњедрила Светог Саву. Вјекови су пролазили и када је дошао Свети Сава сам тај штап је кренуо њему у сретање, пао је испред њега. Монаси су се сјетили да се то испуњава пророштво на Светом Сави Српском, кога данас прослављамо и овдје на Голији“.

„Свуда је велики траг оставио. А, прије неколико година, овај велељепни храм подиже г.-дин Миодраг Давидовић и побожни људи који су вољели да се и овдје прославља име Божје, а, уједно, и име Светог Саве. Читава наша земља ознамењена је његовим именом. У Голији постоји извор Светог Саве, на врху Дурмитора, такође, Савина стопа код Краљева, Савина црква на Врачару, понајвећа. Пуно је топонима који су везани за Светог Саву и храмова њему посвећених. Бос је ходио, Богу се молио и Бог му даровао Царство небеско. По њему се препознаје наша земља и наш православни народ светосавски“.

„Нека је на здравље свима празник, а храмовна слава мати игуманији.  Да и ми данас, овдје, у овом велељепном храму прославимо Светог Саву, да се, како каже пјесма, српска сва срца уједине са Светим Савом и да живимо у слози, Свети Саво, Ти помози“, поручио је архимандрит Исаија.

Након литургије, током које благосиљан и преломљен славски колач, обављено је освећење зимске капелице Светог Јоаникија Великог, при манастиру под Орлином.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe