Поносно и с љубављу у одбрани Светиња

Вјерни народ Гусиња и Плава, још једном, је исказао свој став о неуставном и дискриминаторском тзв. Закону о слободи вјероисповјести у Црној Гори.

Поносно и с љубављу у одбрани Светиња

Вјерници Горњег Полимља и Гусиња са благословом надлежног пароха јереја хаџи Бојана Радуновића кренули су у недјељу 23. фебруара 2020. На молитвени ход дуг 15 километара од страдалне Мурине до Саборног храма Светог архангела Михаила у Андријевици.

Раме уз раме са свештеником ишли су и Ново Марковић (99 година) из Брезојевице и Гојко Јокић (72 године) из Велике, а са њима њихови синови, унуци и још хиљаде људи, међу којима и седмогодшњи Андреј Гачевић.

Муринска литија, по ријечима о. Бојана, бројала је око двије хиљаде људи.

Поздрављајући се, у братској љубави и радости, формирали су велику и величанствену литију, која је кроз Андријевицу прошла мирно и достојанствено, уз пјевање црквених пјесама, молитви, са црквеним барјацима и иконама у рукама.

Андријевица их је дочекала како то приличи Васојевићима. По одслуженом Молебану, протојереј Боро Врховац поздравио је присутни народ и дао ријеч јереју Бојану Радуновићу, који их је поучио и позвао да сви заједно, још једном, прођу кроз град у знак протеста према Закону о слободи вјероисповјести.

По повратку на Књажевац ходочаснике из Мурине домаћини су дочекали послужењем и укријели пјесмом уз струне гусала Никола Вукићевић и Милун Томовић.

Свештеник Радуновић је захвалио свима и поздравио вјерни народ, Његошеве Црногорце.

Он нарочито истиче труд Благоја Рајковића, који својим искусним фотографским оком биљежи сваку литију.

„Хвала и слава Господу Богу за све, а на нама је да не дамо светиње“, поручио је о. Бојан Радуновић, парох горњеполимски и гусињски.
Слике које ових дана стижу из ових мјеста, заиста, су вриједне сваког дивљења и поштовања.

С благословом надлежног пароха, о. Бојана Радуновића, група младића из Шекулара и Велике је, у недјељу 23. фебруара 2020. у молитвеном ходу за одбрану и спас Светиња, пјешке прешла око 55 километара, пролазећи преко Ћафе Приједолске, која се налази на надморској висини од око 1800 метара, ка Беранама и манастиру Ђурђеви Ступови. Око 20 километара овог ходочашћа пробијали су се кроз високе снијежне намете, али их то није спријечило да стигну до зацртаног циља.  

У групи ових истрајних и пожртвовавних младића били су: Мирко Јокић, Мићо Јокић, Ника Јокић, Љубиша Живаљевић, Милутин Стешевић, Милован Рмуш, Радован Рмуш, Видоје Рмуш, Мирко Ивановић, Дарко Тмушић и Милић Ралевић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe