Саборни храм Светог Саве на Жабљаку

Освештањем и полагањем камена темељца 6. јуна 2023. године започета је изградња Саборног храма Светог оца Саве на Жабљаку. Захваљујући бројним прилозима и труду људи добре воље, за мање од пола године озидана је крипта и подигнути су зидови жабљачког храма. Наставак радова планиран је на прољеће када се за то стекну погодни метеоролошки услови.

Саборни храм Светог Саве на Жабљаку

Духовна обнова личности али и цијелог народа незамислива је без заједничког богослужења и учествовања у Светим Тајнама Цркве. Зато се и граде и украшавају градски храмови како би они постали мјеста истинског сусрета Бога и човјека, мјеста на којима се служи Божанствена Литургија. Сама изградња храма дубоко је повезана са духовном изградњом сваког човјека, јер трудећи се на изградњи храма и учествући у светим богослужењима ми изграђујемо себе. Изградња храма није само грађевински подухват већ и духовни подвиг и позив на духовно усавршавање, зато је нераздвојиво грађење светиње од активног црквеног и литургијског живота.

Саборни храм Светог оца Саве је заједничко дјело свих православних хришћана и људи добре воље који својим прилозима желе да се уграде у овај молитвени дом. Добровољни прилог је израз наше љубави и жеље за изградњом светиње и његова величина се мјери намјером са којом га дајемо а не само величином новчаног износа. Наши свети преци давали су од свог скормног иметка како би подизали храмове и у најтежа времена, захваљујући њиховом тихом и ненаметњивом, али и упорном раду одржала се наша Света Црква и наше светиње кроз бурну историју.

Саборни храмови су украс свих великих градова и препознатљиви симбол хришћанске умјетности и културе. Изградњом саборног храма, који ће архитектонски у потпуности одговарати природном окружењу али и традиционалној планинској архитектури, Жабљак ће добити здање које ће у вијекове красити читав дурмиторски крај.

Р.Ј.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe