Богослужење у никшићком Саборном храму

У 24. недјељу по Педесетници, 1. децембра 2019, света Литургија  служена је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Богослужење у никшићком Саборном храму

Началствовао је протојереј Данило Зиројевић уз саслужење протојереја Василија Брборића, Остоје Кнежевића, старјешине Саборне цркве, др Николе Маројевића,  ђакона Константина Дојића и уз молитвено учешће вјерног народа.

Након прочитаног јеванђељског зачала, сабранима је бесједио свештеник Никола Маројевић. Он је казао да нам данашња јеванђељска прича приповједа о чудима која је Христос чинио на повратку у Галилеју, гдје је претходно истјеривао демоне, надвладавао природу и демонске силе, а овдје васкрсава мртваца, показавши се као Побједник над смрћу.

„Христов долазак са зебњом је чекао старјешина Јаир, јер му ћерка бјеше на самрти. Чекао је да је Христос својом руком избави од болести. На путу ка њој Христа срета и додирује крвоточива жена и она прва доби исцјељење. Окренимо се њој. Њему она прилази тајно, а обзнањује своју болест јавно све да би се показала дубина и снага вјере коју носи. Кад човјек додирне нулту тачку свог бића, онда му Бог шаље изобилну благодат, једини мелем за рањену душу. То се најбоље остварује покајањем, тим цјелосним увидом у сопствено биће, тим понирањем у духовне лавиринте и тајне поноре душе“, рекао је о. Никола.  

Додао је да ово може да буде прича о снази вјере, те да су Христове руке раширене за сваког коме је потребно и ко се обрати.

„Благодат Божја кроз Христа непрекидно надокнађује сваки недостатак, исцјељује сваку бољку, очишћује сваки човјеков гријех. Колико је само Христос близу нас, нарочито у Цркви својој. И како нам само споредне ствари стоје као препрека да осјетимо тај додир Његових руку, да Га тајно додирнемо као крвоточива жена не би ли наша душа нашла мир и утјеху. Овдје, у храму Божјем, по ријечи Његовој, тајнодејствује Његово свето Тијело, чијим се причешћивањем не само приближавамо Њему, него и потпуно с Њим сједињујемо“, навео је у својој бесједи о. Никола Маројевић.

Вјерници, који посте Божићни пост, а који су се припремали молитвом и исповјешћу, приступили су Светом Причешћу.  

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe