Ваведење Пресвете Богородице прослављено у Страшевини

У сриједу, 4. децембра 2019, када наша света Црква прославља празник Ваведења Пресвете Богородице, света Литургија служена је у цркви Зачећа Светог Јована у Страшевини.

Богослужењем је предстојао протојереј-ставрофор Велимир Јововић, старјешина храма и парох старотребјешко-кличевски.

О. Велимир се сабранима обратио словом јеванђелске поуке, истичући, посебно, величину данашњег празника и саобразност нашег живота са њим.

„Она Која је у себи носила светињу, Која је била преодређена од Бога да буде носилац и утроба Бога живога када сиђе на земљу, Она, трогодишња дјевојчица, беспрекорна, чиста, покорна, смирена, молитвена, Марија узиграла је и прескочила све степенике, отишла је кроз светињу, ушла је у светињу над светињом, заигравши срцем и душом, отворивши срце и душу живом Богу да Бог дође, касније, и настани се Логос Божји, ријеч Божја, Христос Син Божји да дође у утробу Њену. И остала је у Храму девет година, није се одмицала од Храма. Њени родитељи Јоаким и Ана, велики, узвишени, свети људи, нијесу више ни размишљали о свом дјетету јер, кад су се молили, знамо да дуго нијесу имали дјеце, све до старости, они су у срцу и души дали обећање Богу да ће утјеху срца свог посветити Господу. Извршили су своје обећање, своју заклетву и зато се нијесу бринули, јер су знали да је њихово дијете, дато од Бога, тамо гдје треба да буде, да га они дарују Богу“, поручио је протојереј-ставрофор Велимир Јововић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe