Слава Ваведењског храма у манастиру Острог

Празник Ваведења Пресвете Богородице у храм, слава манастира Острог, торжествено је прослављен Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Након Свете службе Божије, освећен је и преломљен славски колач.

Слава Ваведењског храма у манастиру Острог

Митрополит Јоаникије је пожелио свима срећан празник, увођење Пресвете Дјеве Богородице у храм. ”У овом светом чину су учествовали и анђели, јер су пратили ону која ће се кроз службу у храму толико осветити и толико се испунити благодаћу Светога Духа, да ће се и она назвати храмом Божијим”, рекао је и додао да је њој било дозвољено да улази и у Светињу над светињама јер су у њој свештеници видјели нешто изузетно и да се испуњавају пророштва, осјећајући да се приближава долазак Спаситеља.

Владика је рекао како су се у то вријеме догађала велика знамења, а нарочито ово знамење увођења у храм Пресвете Дјеве, а узрастајући служећи храму Божијем и упијајући духовност и љепоту дома Божијега, њена душа је процвјетала и постала сасуд Духа Светога, те се удостојила посјете Архангела Гаврила и најрадосније објаве.

”Није случајно што се овај празник налази на почетку Божићног поста, јер да није било увођења у храм и посвећења храму Божијем, мале дјевојчице Марије, не би она постала самим храмом Божијим и не би се у њену пречисту дјевичанску утробу настанио Син Божији, Логос Божији, по благовољењу Бога Оца и силом Пресветога Духа”, рекао је и додао да овај празник празнују сви хришћани, јер су сви призвани да се освећују Светим тајнама Христовим, од крштења па кроз цио живот да раде на спасењу своје душе да би се у нама настанио Бог живи.

”Овај празник нарочито воле монаси и монахиње и ступање у манастир личи на ово увођење у храм, а посебно монашки постриг”, направио је поређење, додавши да је Пресвета Дјева својим светим животом узор свим хришћанима, а својом дјевичанском чистотом узор монасима, јер они такође своје мисли, срца и душе, приносе на дар и жртву Богу истинитоме, а Он их награђује благодаћу.

”Човјек физички узраста до једног одређеног животног доба и онда стане и почне полако да ураста и да се смањује, а духовно само ако хоће и ако иде Божијим путем, узраста цио живот, као што говори Свети апостол Павле, а то се односи на старост, да ако се овај земаљски шатор распада, али се обнавља душа и небески стан”, рекао је и додао да је Света Гора узор свим монасима и монахињама, а Свети Сава је манастир Хиландар посветио управо празник Ваведења, те није ни чудо што су многи наши манастири посвећени овом празнику, као и манастир Острог. Рекао је да је то показатељ да је обитељ овога манастира од давних времена везана за манастир Хиландар, а светогорска духовност коју је донио Свети Сава, његовала се у нашим манастирима за дуго вијекова, све до Карађорђевог устанка, када се монашка духовност свела на неке друге активности, али се обнавља и данас цвјета.

”На ово нас обавезује Свети Василије Острошки, који од свога дјетињства, сретајући се са светогорским монасима који су посјећивали херцеговачке манастире, желио да и сам оде на Свету Гору па га је Бог и удостојио, боравио је тамо годину дана, као већ спреман сасуд Духа Светога, а на Светој Гори кроз Свете службе и кроз разговоре са духоносним оцима Светогорцима, он се испунио православне духовности и поцрпио благодат Светога Духа, те се удостојио архијерејскога чина, али је и тада живио уподобљавајући се Светом Сави, повлачећи се у острошку светињу”, рекао је објаснивши како се Свети Василије удаљавао од људи, али је остварио највећу блискост са људима помажући им и чинећи чуда у име Божије.

Митрополит је нагласио да не можемо ни да схватимо оно што чини Свети Василије јер се много тога догађа невидљиво. ”Има ли већег чуда него када човјек невјерник дође код Светог Василија и ту се препороди, добије вјеру као божански дар? То је највеће чудо, да се једна душа препороди, да пређе из смрти у живот, јер невјерје се изједначава са смрћу, а вјера са животом”, рекао је и нагласио да једнака благодат и милост Божија осјењује и манастир Хиландар и манастир Острог, те честитао игуману Сергију и братији срећну славу, а вјерном народу пожелио укрепљење и ослобођење од гријеха током овог великог поста.

Тијана Лекић

фото: Жељко Драшковић

Извор: Митрополија црногорко-приморска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe