Велики четвртак у манастиру Ђурђеви Ступови

На Велики Четвртак, 25. априла 2019. Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Велики четвртак у манастиру Ђурђеви Ступови

Ријечима архипастирске бесједе сабране је поучавао Преосвећени владика Јоаникије, који је казао да нам свето Јеванђеље свједочи како је Господ Исус Христос, прије свршавања Тајне вечере, претходно, опрао ноге својим ученицима.

Тај чин је код старих народа био обичај гостопримства, којим је домаћин свједочио највеће поштовање према угледном госту, понизност и спремност да за њега учини све, да и живот да ако треба.

„А овдје је било нешто чудесно: Онај Који је могао да тражи од апостола, као својих ученика, да Му служе, Он се, заправо, ставио у улогу онога, који не само служи, него је тиме уздигао своје ученике и ставио их на највеће мјесто. Он се пред њима понизио до крајњих граница“, рекао је Владика.

Апостол Петар, навео је Епископ Јоаникије, изненађен је овим поступком и протестује, рекавши да се никада неће догодити да Господ опере његове ноге. Био је искрен, као и у другим случајевима, иако је гријешио, не разумијевајући узвишеност и тајну служења Христовог, Његовог дјела. Господ подучава њега и остале и каже: Петре, ако те не оперем, немаш удјела са мном.

„Као што је био спреман да каже, па макар нешто било и погрешно, Петар се истог момента преобратио, његов ум и његово срце. Схватио је о чему Господ говори. Најважније је да он има удјела са Њим и, схватајући колико је био у заблуди, само неколико тренутака раније, рекао је: Господе, не само ноге моје, него и руке и главу. И када је рекао: Не само ноге, него и руке и главу, он је осјећао да нијесу чисте његове руке, и његова глава, јер, ономе коме глава није чиста, не могу му бити чисте ни руке, нити било шта у њему“, казао је Његово Преосвештенство, наглашавајући:

„Он се покајао, осјетио се нечист и одмах је то исповједио, а онда је Господ пришао, и њему, као и осталима апостолима, опрао ноге и рекао да треба Петру и осталима да опере само ноге. Оно што је Господ учинио помаже нам да схватимо Његову Тајну вечеру, главно дјело које је учинио. Показао је да је себе у духу, већ, принио на жртву, да је примио смрт прије него што је узишао на крст. Његова љубав је толика да је загрлио човјека до те мјере да има спремност да се жртвује за цио свијет, за цио људски род. Његова жртва ће донијети очишћење цијелом роду људском. Као што је својим апостолима опрао ноге и учинио их чистим, тако ће Његова жртва очистити прљавштину гријеха и таму смрти са свих оних који повјерују у Њега и дати им нови изглед, ново лице, ново стање, нови живот“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Нагласио је да нас овај велики свети дан уводи, непосредно, у тајну наше свете вјере, те нам света богослужења, нарочито, од Великог четвртка до Васкрсења Христовог, откривају суштину и садржину свете вјере хришћанске, у мјери колико смо спремни да то примимо, колико смо двери свог бића, ума, срца отворили да примимо садржај вјере, љубав коју нам Господ даје.  

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe