Епископ Јоаникије богослужио је на Томину недјељу у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на Томину недјељу, 5. маја 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Епископ Јоаникије богослужио је на Томину недјељу у манастиру Ђурђеви Ступови

Саслуживало му је свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира уз молитвено учешће вјерног народа.

Архипастирским словом сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о значају и смислу Томине недјеље, коју данас прослављамо. Свети апостол Тома, по Божјем промислу, није био са апостолима у моменту када им се јавио Христос. Чуо је од апостола и жена Мироносица о Христовом Васкрсењу, али му то није било довољно да повјерује.

„Гледао је Христа на крсту како умире у мукама, молећи Оца свог Небеског да прими дух Његов. Гледајући и памтећи то, није му, као човјеку, било лако да повјерује да је Онај, Који је издахнуо на крсту, васкрсао из мртвих, да је устао из гроба и почео се јављати својим Светим ученицима. Остављао је, ипак, у својој души мјеста за вјеру у Васкрсење Христово, па је говорио: Докле Га не видим очима својим и не опипам Га рукама и не ставим прсте у ране од клинова, нећу вјеровати“, навео је Његово Преосвештенство.

Појаснио је да је апостол Тома хтио да се увјери да је Господ Васкрсао са тијелом, да није неко привиђење, прича, фама, да људи из очајања нијесу прешли у неку фантазију.

„Он је хтио да дотакне Христа, да се увјери да је то Он тјелесно, да је Његово тијело побједило смрт. Господ се јавио, опет, и лично позвао Тому, рекао му: Пружи руке своје и опипај ме, и прстом својим додирни ране моје и не буди невјеран, него вјеран. Тома је био награђен тим изузетним позивом. И када је говорио да не вјерује, и да не може вјеровати он је, заправо, тражио блиски контакт са Господом. Он Га је кроз то негирање, спољашње гледано, најдубље тражио и желио сусрет са Њим“, поучавао је Владика будимљанско-никшићки.

Када је Тома додирнуо ране од клинова на тијелу Христовом, узвикнуо је, исповједио Христа: „Господ мој и Бог мој“. То је, истакао је Епископ Јоаникије, најкраће, а вјероватно, и најсавршеније исповједање вјере из кога је, касније, настао Символ вјере.

„Апостол Тома Га тако доживљава, вјерујући да је Он Спаситељ цијелог свијета, али, Га доживљава као свог лично, као Оног Који је спасио цијело човјечанство и као Онога Који је лично њега искупио и ослободио од смрти. Ослободио га је, не само од страха од смрти, који сви ми људи имамо, него га је ослободио од оне најопасније смрти, од смрти прије смрти – од невјерја, јер се невјерје доживљава као смрт“, поручио је Преосвећени владика Јоаникије.

Закључио је да је дубока и карактерна била Томина душа, није био лицемјеран, говорио је искрено, али је и тражио од свег срца и добио је. Томина вјера је савршена и зато је ова недјеља посвећена овом догађају.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe