Молитвено прослављена четврта недјеља Васкршњег поста

У четврту недјељу Великог Часног поста – Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, на празник Преподобног Јакова Исповједника, света Литургија је служена, у Саборној цркви Светог Василија Острошког, у Никшићу.

Молитвено прослављена четврта недјеља Васкршњег поста

Началствовао је протојереј Василије Брборић, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Слободан Јокић, протојереји Данило Зиројевић и Никола Маројевић.

Литургију је појањем пратила пјевница Храма и хор Светог новомученика Станка, уз молитвено учешће вјерног народа.

Началствујући, о. Василије је казао да се налазимо у четвртој недјељи Великог Часног поста, недјељи Средопосној, која је посвећена Светом Јовану Лествичнику, који је живио у VI вијеку.

Подсјетио је да се Свети Јован Лествичник подвизавао у синајском манастиру Свете Катарине, најприје у заједници, у општежићу, а потом је отишао даље у пустињу, гдје је остао у подвигу 40 година.

„Написао је књигу Лествица, која се састоји из 30 поглавља – 30 степеница духовних, како се ми хришћани уздижемо од земље ка небу што је циљ нашег земаљског живота, да то стално имамо на уму, да се уздижемо од земље ка небу, да у небо гледајући и молећи се Богу, ходимо по овој земљи“, рекао је свештеник Брборић.

Осврнуо се на јеванђељску причу о дјечаку, који је од дјетињства био опсједнут духом, био ђавоиман, а његов отац тражи од Господа да га исцијели, јер Његови ученици не могу.

„Каже Господ да онај који вјерује све му је могуће. Онда он каже: Господе, помози мом невјерју и, одмах демон, глуви, нијеми излази из младића и он постаје здрав. Питају Га ученици: Зашто га ми не могасмо изагнати, а Господ им каже: Овај род се изгони само постом и молитвом. Заиста, за свако добро дјело, поготово веће дјело, потребан је пост и молитва. Зато постимо овај пост који нас води ка Васкрсу, а Васкрс нас води ка Царству Божјем“, казао је отац Василије.

Како је о. Василије, ових дана, био дежурни у манастиру Острогу, испричао је два сусрета са људима, који су са вјером дошли у манастир Острог, а који нијесу наше вјере. Један од њих, муслиман се крстио и добио име Василије, а дјевојка из Марсеја у Француској, на крштењу је добила име Јулијана.

„Апостол Павле каже: Вјером ходимо, а не гледањем. Вјера је потврда невидљивих ствари. Примјери ово двоје људи, које смо крстили у манастиру Острогу, говоре шта је вјера. Кад крену људи из Француске, или из других мјеста, крену неки пјешке, тако и ми треба да крећемо ка Богу са вјером и да имамо повјерење у Бога“, нагласио је о. Василије, указавши у својој бесједи и на значај исповјести.

„Ми овдје кад исповједамо, некад постављамо питања и као да ислеђујемо, а најбоље је кад се човјек из срца исповједа, као што је ова Францускиња. Она је сваки гријех, све је написала, нема шта човјек да је пита, толико је то она проучила. Тако и ми, браћо и сестре, срцем да идемо ка Господу, да се искрено исповједимо и причестимо“, поручио је протојереј Василије Брборић. 

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe