Освећење крстова и звона за цркву Светог Илије у селу Мужевице у Бањанима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије је данас, 29. јула 2023. године у поподневним часовима, освештао звона и крстове за цркву Светог Илије у селу Мужевице у Бањанима.

Освећење крстова и звона за цркву Светог Илије у селу Мужевице у Бањанима

Архипастирском поуком сабраном вјерном народу обратио се Преосвећени Епископ Методије, пожеливши да буде са срећом благосиљање крста, звона, и сасуда за храм Светог Илије, у којем ће се, кад се освешта, дешавати већа чуда од чуда стварања свијета.
„То чудо је претварање хљеба и вина у Тијело и Крв Христову, а смисао нашег окупљања овдје јесте сједињење са Богом, у светој Тајни Литургије, евхаристије кад се причешћујемо Светим Тајнама Тијелом и Крвљу Његовим. Једино се тако људска природа и природа свега створеног може спасити – сједињењем с Богом, са вјечним, непролазним Богом, Светом Тројицом, Оцем, Сином и Духом Светим. Ово није само обичај и традиција коју су поштовали наши стари, између осталог је и то, али суштина овог нашег окупљања данас је почетак, управо, тога најблагословенијег дјела које треба да се врши на овом простору и у овом селу, у Мужевицама“.

„Цијела ова долина и ови долови испод Његоша ће, ако Бог да, да се освештавају узношењем молитава, звоњењем овог новоосвештаног звона које ће бити на овом звонику и овог крста, који ће, ако Бог да, да се постави на куполу храма који је реплика, копија црквице Светог Петра Цетињског на Ловћену. Све ове црквице које се праве по узору на ону која је била на Ловћену јесте молитва Богу да нам се врати кров Црне Горе, односно глава на Црну Гору а то је крст и храм Светог Петра Цетињског гдје ће да се, ако Бог да, са тог крова Црне Горе узносе молитве Богу и да на тај начин силази благослов на цијелу Црну Гору“, рекао је Владика, додавши да је сишао благослов на ово село овдје, а то значи да је сишао благослов на све мјештане који се око овог храма окупљају.

Освећење крстова и звона за цркву Светог Илије у селу Мужевице у Бањанима

„И на оне који ће се окупљати, Богу молити, живјети, радити и у зноју лица свога хљеб зарађивати. Бог вас благословио. Мило ми је што је Бог дао да се овдје, и међу вама Миљанићима и осталима који ће се овдје окупљати и Богу молити, построји овако лијеп храм, посвећен Светом Илији, који једини поред Еноха није још смрт окусио. Он се, по предању, вазнио у огњеним колима, кочијама на небо и по предању ће, прије другог доласка Христовог, кад буде коначни суд овом свијету да њих двојица дођу, Енох и Илија, опет на земљу и да проповједају Његов други долазак и да проповједају покајање роду људском. Биће убијени, тако каже пророчанство, на улицама великог града и радоваће се и веселити непријатељи Божји због тога. А онда ће засијати крст на небу и доћи Христос, управо сте ви таквом човјеку који је три и по године знао да затвори небо да би се народ покајао и да буде суша, и који је васкрсао удовичиног мртвог сина, и који треба да буде претеча другог доласка Христовог“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Храм Светог пророка Илије гради се на остацима старог храма задужбине династије Петровић - Његош у селу Мужевице у Бањанима.
Заједничарење је настављено уз трпезау љубави, коју је припремио Одбор за изградњу црква, на челу са Душаном Миљанићем, предсједником Одбора.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe