Епископ Методије на Бадњи дан богослужио у никшићком Саборном храму (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је на Бадњи дан, у суботу 6. јануара 2024. године, Свету Архијерејску Литургију, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Епископ Методије на Бадњи дан богослужио у никшићком Саборном храму

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије: протојереји-ставрофори Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки и Драган Крушић, протојереји: Василије Брборић, Данило Зиројевић, Миајло Бацковић и Никола Маројевић, архиђакон Јаков (Нинковић).

У литургијском сабрању учествовао је, у великом броју, вјерни народ Никшића са којима и предсједници Општине и СО Никшић Марко Ковачевић и Немања Вуковић.

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мати Ангелине.

Епископ Методије на Бадњи дан богослужио у никшићком Саборном храму

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Методије.

„Толико је вјекова прохујало од оних дана када је Пресвета Дјева пред порођајем са заручником својим Јосифом из Назарета кренула према Витлејему, кажу око 150 километара је раздаљине, да ли пјешке или на магарцу идући, свеједно. Неколико дана путујући, не нашавши у том граду, својој постојбини гдје су отишли због, гле, пописа, јер је цар Август ћесар римски разгласио да се попише народ у његовој царевини. Не нашавши нигдје гдје би главу могли склонити, ни у једном коначишту, нашли су преноћиште у штали, у пећини, у нерукотвореној штали међу животињама и ту се Пресвета Дјева породила, родивши Спаситеља свијета“.

„Прва заједница црквена око Христа окупљена те ноћи витлејемске, коју ми вечерас прослављамо, била је Она са заручником својим Јосифом, са пастирима који су цијелу ноћ чували стадо, маргинализованим људима из најнижих друштвених слојева тог времена и простора када се Христос родио, али и са три мага или мудраца са истока, незнабошца који су, пратећи звијездујер су били звјездознанци, астролози, који су пратили звијезде, преко њих Бог им је јавио и довео их к познању свјетлости истине и извора живота и истинске праве вјере. Толико је вјекова прохујало од те мале заједнице у витлејемској ноћи, коју ми прослављамо, да се та заједница разрастала и ширила, развијала, надограђивала и постала велика васељенска црквена заједница од којих смо један дио и ми, овдје окупљени око колијевке Богочовјека и Богомладенца Христа, Чијим Тијелом и Крвљу смо се причестили и сабрали да се мирбожамо, да се загрлимо и волимо“, рекао је Владика.

Епископ Методије на Бадњи дан богослужио у никшићком Саборном храму

Додао је да је Христос, родивши се у пећини, а не у царском двору, свили и кадифи, показао тим својим рођењем, а и својим ријечима, проповједајући после цијелом људском роду, кроз Јеванђеље које читамо да богатство није у новцу и материјалним средствима.

„Показао је да је богатство у људима и у односима које они између себе изграђују. Ти односи прве заједнице раширили су се у љубавни однос цјелокупне црквене заједнице Христовог тијела чија је Он глава Цркве, а чији смо сви ми чланови. То је порука Његовог рођења - човјек као највећа вриједност и богатство, и односи које ми међусобом, братски, сестрински, изграђујемо у праштању, милосрђу и саосјећању“.

„Господ да вас све благослови и свјетлошћу рођења свога, и нека огањ бадњака, топлоте и љубави Христове загрије срца ваша и душе ваше огрије, и домове ваше, и породице, цио народ наш, који се овдје сабира и цио народ с краја на крај васељене, који се клања истинитом Богу Христу Богомладенцу. Бог вас благословио и нек вам да да све ове наредне празничне дане у миру, љубави, радости, слози, праштању проведете међу својим најмилијима, радујући се оном вјечном загрљају који се десио рођењем Христовим, загрљају Бога и човјека, не тренутном и привременом, него загрљају на сву вјечност“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.   

Фото: Агапе НК
 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe