На Сабор Срба светитеља у Петропавловој цркви у Новом Пазару одржан традиционални Дежевски сабор

Поводом прославе празника Сабора Срба Светитеља, Свету архијерејску литургију у Новом Пазару служили су преосвећена господа Епископи: будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски Теодосије и жички Јустин, уз саслужење свештенства и монаштва из више Епархија.

На Сабор Срба светитеља у Петропавловој цркви у Новом Пазару одржан традиционални Дежевски сабор

„Не треба да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих. Зато смо ми данас овде у храму апостола светих“, поручио је Владика Теодосије у Петропавловској цркви у Новом Пазару.

Владика Теодосије је подсјетио на утемељиваче српске државе – Стефана Немању и остале њене свете творце, и то у храму у којем и јесте утемељена српска држава осам, односно десет векова раније.

Рекао је да су они српском народу показали пут и задали вриједности „не земаљске и пролазне, већ вечне“.

„Наши достојни преци до сада су ходили тим стопама и ево, они су нама предали све ово што данас имамо“, поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о снази и нади да ће српски народ трајати, Владика је рекао да се нада да ћемо и ми бити бити достојни, „да ће наша деца имати на кога да се угледају“.

„Сабрање је важно уочи великој јубилеја – 800 година од независности Српске Православне Цркве“, подсјетио је Владика Теодосије.

Након Свете литургије одржан је и пригодан културно-умјетнички програм.

Представници Цркве и предсједник Вучић се за два дана посјете јужној српској покрајини нису састали.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva