Дјеца са Косова и Метохије боравила на Жабљаку

Благословом Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Г. Теодосија, четрдесетак ученика основних школа из метохијских села Бање, Гораждевац и Осојане боравило је, ових дана, са наставницима и свештеником Бојаном Крстићем, на Жабљаку.

Дјеца са Косова и Метохије боравила на Жабљаку

Као и претходне три године, гостопримство дјеци, која живе у најудаљенијим српским енклавама на Косову и Метохији, указали су домаћин Горан Шибалић и његова породица у породичном туристичком кампу „Невиђено“ на Дурмитору и жабљачки парох о. Миливоје Јововић.

Владика Теодосије је за ову екскурзију уступио епархијски аутобус, а монаси из Високих Дечана са педагогом Соњом Вуковић из Осојана организовали су путовање.

За дјецу, узраста од петог до осмог разреда, током боравка у дурмиторском крају, биле су организоване разне забавно-рекреативне активности, обиласци културно-историјских знаменитости и посјете нашим светињама. Обишли су Дурмитор и Црно језеро, планинарили, возили се зип-лајном, сплаварили на Тари,  крстарили Пивским језером и дружили се са вршњацима са Жабљака.
У жабљачком Саборном храму Преображења Господњег, гостопримство им је указао надлежни парох протојереј Миливоје Јововић, који је драгим гостима, на трпези љубави, уручио пригодне поклоне. Свештеник Бојан Крстић и наставници су захвалили домаћинима на гостопримству.

Посјетили су, потом, и Пивски манастир, гдје их је дочекао о. Јефтимије (Шкулетић), игуман, а у повратку за Метохију обишли су манастир Острог, храм Христовог Васкрсења у Подгорици и манастир Морачу.

Дјеца, која одрастају у крајње тешким условима и околностима, враћају се својим домовима са прелијепим утисцима и доживљајима.  Боравак на Жабљаку, кажу, дуго ће памтити, а нарочито срдачну добродошлицу оних, који су им помогли да се радују и бар на кратко побјегну од тешке свакодневице.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva