Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Мајсторовина

Његовo Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у сриједу треће седмице Великог поста, 7. марта 2018, Свету Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Мајсторовина.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Архипастирском бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да трећа недјеља Часног и Великог поста врхуни крстопоклоњењем, обиљежава се изношењем Часног Крста на средину храма да би се вјерни поклонили крсту. Све то, по ријечима Владике Јоаникија, има нарочит значај, јер за пловидбу по бурном мору поста често понестаје снаге, зато је Црква установила да се вјерујући укријепе силом Часног и животворног Крста.

Епископ Јоаникије служио Литургију у манастиру Мајсторовина

„Крст је, прије свега, знак страдања Христовог, али пошто је Господ, преко крста, преко смрти, објавио и побједу над смрћу својим Васкрсењем, онда је он, истовремено, и знак распећа Христовог и знак Васкрсења Његовог. Сама смрт Христова била је живоносна и побједоносна. Својом смрћу Господ је уништио смрт, побједио смрт, а Васкрсење је било потпуни тријумф и објављивање спасоносне, искупитељне побједе Христове над смрћу. На тај начин знамење крста је примило силу од страдања Христових и од његовог тридневног Васкрсења“.

„У томе се открива суштина наше свете вјере. Сви они који иду за Христом, оваплоћеним и распетим постају судионици Његових страдања, а када постају судионици Његових страдања онда, засигурно, постају, као што то говори Свети апостол Павле, и судионици, причасници Његовог васкрсења“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Светим Тајнама Тијела и Крви Христове приступио је велики број вјерног народа.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva