Изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре отворена у Никшићу

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у суботу 18. маја 2019, отворена је изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре.

Изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре отворена у Никшићу

Ријеч је о фотографијама фресака, урађеним на платнима већих димензија, а међу изложеним радовима су Свети Николај Жички и блаженопочивши Патријарх српски Павле, чије фреске су урађене на инстистирање протојереја Миломира Влашковића из Лепосавића, саопштила је Гордана Јанићијевић Потпара, аутор изложбе и медијатор вечери у Никшићу.
Она је додала је академски умјетник Славко Потпара провео 13 година у иконописачком Атељеу „Минић“, учећи, стасавајући и гдје је осликао више хиљада икона. Са жељом да се оствари на великим форматима ређају се, полако, радови у Саборној цркви у Љубљани, манастиру Горњи Будачки код Карловца, слиједи Инђија уз пресудан утицај фрескописца Радета Сарића, потом Јања, Ћуприја, Косово. Добивши благослов Патријарха српског Г. Иринеја, Потпара је четири и по године живописао на Косову и Метохији: Лепосавић, Придворица, Штрпце...
„Ове слике фресака не би сада, вјероватно, стајале овако поносно око нас да није било визије протојереја Миломира Влашковића, старјешине храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу. Он је својим сјајним идејама оплеменио цркву, која је архитектонско умијеће Љубише Фолића, ту је и прелијепа биста Патријарха Павла, рад сјајног рашког вајара Миленка Баловића и унутрашњост цркве коју је највећим дијелом, имао част да ослика, вођен Божјом руком, надахнут Светим Духом, Славко Потпара. Идеја о. Миће да ослика Патријарха Павла и Владику Николаја у реалистичном стилу додатно је надахнула вјернике, али и стручњаке, странце. Христос Панктократор, пречника четири и по метра у куполи високој осамнаест метара, веле бројни стручњаци, један је од најљепших у нас“, навела је Гордана Јанићијевић Потпара, додајући:
„Изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ треба да посвједочи о труду, жељи и вољи како свештенства, тако и фрескописаца који својим дјелањем дају допринос духовном опстајању и остајању српског народа на нашим вјековним косовско-метохијским просторима.
Изложбу је пригодним словом отворио протојереј Миодраг Тодоровић, рекавши да нам ова изложба, сликарским језиком нуди отварање врата небеског Царства.
„Кад станете пред фрескама, не само овим, ми смо, већ, помало, други људи јер фреска тражи димензију вјечности, као и икона, она тражи оно што је код човјека најдрагоцјеније, како каже Његош, ону искру божествену, сјеме боголико. Ове фреске нас позивају да будемо свети и да светошћу код себе и код других побиједимо пролазност. Зато ове фреске, као и оне Дечана, Патријаршије, Грачанице, Богородице Љевишке ће, с помоћу Божјом преобратити и албански народ и окренути га путем који води у вјечност, а не у пролазност“
„Ове фреске нијесу само умјетнички рад и оно што је достигнуће човјекове уобразиље, него у свакој фресци, свакој икони постоји и призив Светог Духа да човјек, сликајући Христа, Мајку Божју и свете Божје људе, призива Дух који је у њима на себе, на своје потомство и кроз ту фреску шаље га даље. То је најснажнија порука, најљепша и најмоћнија „пропаганда“ за онога који хоће да види и који хоће да чује“, казао је свештеник Тодоровић.
Академском умјетнику, иконописцу и фрескописцу Славку Потпари, рођеног, иначе, у Никшићу, гостима и бројној публици, добродошлицу, у име Друштва „Свети Ђорђе“, пожелио је Велимир Касалица.
Вече су казивањем стихова и етно појањем употпунили др Трипко Драганић и Бранка Зечевић.
Изложба ће бити отворена мјесец дана.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva