На Ивањданском сабору у манастиру Црнча Епископ Јоаникије поручио: Бранићемо светиње као што су наши преци бранили Острог и Цетињски манастир

Бесједећи током Литургије, коју је на празник Рођења Светог Јована Крститеља, у недјељу 7. јула 2019, служио у манастиру Црнча, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије коментарисао је, још увијек, актуелну ситуацију у вези са Владиним Предлогом закона о слободи вјероисповјести, који је, због најављеног отимања храмова и црквене имовине, унио велику узнемиреност и забринутост код вјерног народа у Црној Гори.

Владика је казао да су нас, као народ, сналазила кроз историју тешка искушења, а, најновије искушење, скоро, да је као у турска доба.
„Владали су овдје Турци и рушили нам светиње, али их нијесу преписивали на државу, а сад наша власт хоће да их препише на државу - да нека власт, неки министар, ко зна ко може бити тај министар, да ли је крштен, да ли има страха Божјег, да ли има поштовања, да ли је православни, да ли је секташ, сјутра он може да располаже са храмовима, са иконама, са светињама, уколико се то догоди“, рекао је Епископ Јоаникије.

Црква се, са својим вјерним народом и свештенством, навео је Владика, тој великој неправди супроставила. Напоменуо је да је, осим неправде, у питању и лаж, јер се, сматра он, никада ни на једну државу званично нијесу водили храмови, него су светиње, увијек, припадале Цркви.  

„Цркве су припадале Цркви, џамије Исламској заједници, катедрале католичкој Цркви и у то нико није дирао. Нико се није усудио да отима оно што је Божје, што је Богу посвећено. Хоће с тим људи да располажу и то људи који немају вјере, који се хвале да су атеисти, агностици, секташи из нашег народа. Најгори су. Из других народа имају више поштовања, а ми ову грдну непријатност и тешку неправду  доживљавамо од људи који су на власти из нашег народа“, констатовао је Владика.

Владика је оцијенио да власт у Црној Гори, нажалост, ово ради заједно са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, са намјером да примијене исти закон и да шиптари отму српске светиње на Косову и Метохији.

„Имамо доказе за то, а шта ће нам већи доказ, него што су гласали да државолика творевина Косово, која није призната од већине свијета као држава, уђе у УНЕСКО да би тиме стекли легитимитет да се Пећка патријаршија и Високи Дечани препишу на Косово, да се препишу Рамушу Харадинају. Исти закон су припремили и на Косову и Метохији само што се он другачије зове, али је исти параграф. И тамо се предвиђа да Приштина преузме српске светиње да се на њих воде, да одатле изјуре српско монаштво, да их претворе у музеје и погазе нашу историју. Зло се чини, надамо се да зла бити неће, али се зло мисли, зло припрема“, указао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Поручио је да од нас зависи да ли ће се најављено зло десити, јер је људска и морална обавеза сваког човјека супроставити се неправди, на шта нас, поучавао је Владика, позива и Свети Јован Крститељ.

„Он је изобличавао све оне који су творили неправду, нарочито, оне који су на власти, јер њихова неправда, њихов гријех, јавни гријех доноси највеће зло народу. Ми морамо да се супроставимо. О. Синиша је припремио документ, који сви можете да потпишете, уколико сте својом душом и својим срцем против ове неправде. Уколико неко није, никога тјерати нећемо. Не треба нам никакав фалсификат, треба нам само добра воља“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије, закључујући:

„Није добро не изјашњавати се против неправде, прећутати. Ако се прећути она ће да узима све више маха. Ако се народ супростави овој неправди неће је бити, неће се никад остварити. Свакако, шта год било, ми нећемо дати наше светиње, бранићемо их као што су наши преци бранили манастир Острог, Цетињски манастир, тако ћемо и ми бранити наше светиње. Не можемо дати да се оне скрнаве, не можемо их дати неодговорним људима да с њима располажу, да од њих праве музеје, да на њима праве своју причу, да их полатине. То желе. Нећу о томе, на овај свети дан, више да причам, вама је све то јасно“.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva