У пету недјељу по Духовима Литургија служена у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у Недјељу пету по Педесетници, 1. јула 2018, са свештенством, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

У пету недјељу по Духовима Литургија служена у Ђурђевим Ступовима

Вјерном народу сабраном у данашњем светом богослужењу пастирским словом обратио се јеромонах Евстатије Драгојевић, сабрат манастира Ђурђеви Ступови.

Он је, тумачећи данашње Јеванђеље које говори о демонима које муче људску душу, казао да Бог жели да побједи зло у овом свијету, али то не жели да учини на силу, већ у сарадњи са човјеком, не жели да примора човјека на сарадњу него га, непрекидно, позива.
„Од тренутка изгнанства човјековог из раја, Бог је, на различите начине, показивао старање своје о човјеку, да га није оставио, него му је показивао пажњу на многе начине, слао је пророке, светитеље, а када је дошла пуноћа времена послао је Сина свог Јединородног. То је велика тајна Божјег смирења, и опет, тај Његов Син није дошао у слави, него као смирени, понизни слуга, будући као један од нас. Многи у Њему нијесу препознали божанство“.

„Како је онда могуће да се у овом свијету укине зло и да зло буде побијеђено када смо свједоци чега има више, зла или добра, у овом свијету. Свједоци смо да има више зла и како онда нешто чега је мање може да побиједи нешто што је веће? На ово нам даје одговор Христос када каже да је Небеско Царство као онај квасац којим жена умијеси хљеб, јер, неупоредиво је мање тог квасца, него што је брашна, па ипак, квасац чини да се тијесто промијени, да оно буде боље, да од њега буде хљеб којим се хранимо“, поучавао је јеромонах Евстатије.   

Вјерници који посте Петровдански пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, приступили су, у великом броју, Светом Причешћу.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva