Литургија у манастиру Урошевица

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Сабора Светог архангела Гаврила, у четвртак 26. јула 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Урошевица код Берана.

Литургија у манастиру Урошевица

Преосвећеном Епископу на Светој Литургији у манастирској цркви, посвећеној Светом Архангелу Михаилу, саслуживало је монаштво Епархије.

Сабор Светог архангела Гаврила

На овај дан славе се његова јављања кроз историју људског спасења. Празник је установљен на Светој гори у IX веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кареје, гдје је прстом исписао на камену пјесму Богородици „Достойно естъ“. Овај архангел је пророку Мојсеју саопштио како је створен свијет, што је он записао у књизи Постања, пророку Данилу тајне о будућим царствима и доласку Спаситеља, Светој Ани да ће родити Преблагословену Дјеву Марију, првосвештенику Захарију да ће му се родити син Јован Претеча, Пресветој Дјеви је у Назарету благовјестио зачеће и рођење Господа Исуса Христа, те се јавио Праведном Јосифу, па пастирима код Витлејема, самом Господу у Гетсиманском врту, женама мироносицама...

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva