Прослављен празник иконе Пресвете Богородице Тихвинске

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Преподобног Давида Солунског и иконе Пресвете Богородице Тихвинске, у понедјељак 9. јула 2018, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког, у коме се налази копија Чудотворне иконе Тихвинске Богородице.

Прослављен празник иконе Пресвете Богородице Тихвинске

Владици је саслуживало више свештеника, свештеномонаха и ђакона Епархије будимљанско-никшићке, а у литургијском сабрању молитвено је учествовао вјерни народ Никшића.

У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије говорио је о празновању икона Пресвете Богородице, које, како је казао, има оправдање ако се преко неке чудотворне иконе излива Божја благодат, нарочито ако чудотвори дарујући вјернима здравље душе и тијела.

„Када Црква установљује празнике појединих икона то значи да се безбројна чудеса, исцјељења, просвећења изливају преко те иконе. Тако и ова икона Пресвете Богородице Тихвинске, коју данас прослављамо и која је, по предању, насликана руком Светог апостола Луке. Не знамо тачно да ли је то тако, али, то нема много везе, јер, у Цркви је значајније оно суштинско – да ли та икона преноси Божју благодат и да ли свједочи својим изгледом и својом светињом свету вјеру православну“, рекао је Његово Преосвештенство.

Истакао је да је важно да знамо за њену благодат, њена чудеса, а на научницима је да се баве историјатом настанка, јер суштина иконе, нагласио је Епископ Јоаникије, није у томе ко је сликао, него чудеса која се преко ње изливају.

„Свако ко је био у Тихвинском манастиру, када дође пред ту икону осјећа се као пред Гробом Господњим, као пред Голготом, као пред моштима Светих Божјих угодника и ту има потребу да се Богу моли. Молитве многих пред том иконом су биле услишене“, бесједио је Преосвештени владика, додајући да Чудотворна икона Пресвете Богородице Тихвинске има чудесну историју.

Подсјетио је да је у временима опасности од бољшевизма и безбожника била пренесена у Чикаго, у Руску православну цркву, гдје је ондашњи епископ дао завештање да, када се обнови Тихвински манастир, та икона опет буде враћена у Русију.

„Многи побожни Руси, који су избјегли од револуције, испред огња и мача безбожника, да би спасили вјеру, светиње, част, образ, своје животе, вјеровали су у обновљење Русије, као и наш Свети владика Мардарије Ускоковић, који је, `30.-их година, налазећи се у Америци и знајући какав је погром био у Русији, писао о Русији као светој Русији и вјеровао да ће се Русија, кад тад, вратити себи, својој Цркви, својим светињама, манастирима, својој светој православној вјери“, казао је Владика.

Он је нагласио да Русија, не само да је обновила Тихвински манастир, него се обновила вјера у Русији и захвалио Богу што је тако.
„Вјерна копија Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тихвинске, благодаћу и милошћу Божјом, налази се у Саборном храму у Никшићу. Благодаримо Богу што смо имали ту прилику, добили смо је на дар од браће Руса и на томе од срца благодаримо. Овдје, већ, имамо дивне плодове ове Чудотворне иконе, народ се сваког петка сабира на молитву пред иконом ове Пресвете Богородице, као што је и данас, иако је радни дан, да прославимо овај дивни празник, да се помолимо Богу и Пресветој Дјеви Богородици, јер Њене молитве изливају благодат, Њене молитве су брзо услишене пред лицем Божјим, Њене молитве умилостивљују вјечног и праведног Судију Бога и Спаситеља нашег Господа Исуса Христа“, закључио је, на крају своје бесједе, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.  

Вјерници, који посте Петровдански пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva