Традиционално налагање бадњака пред Саборним храмом у Мојковцу

Пред Саборним храмом Христовог Рођења у Мојковцу бадњаке је, на Бадњи дан, око 16 часова, благосиљао и освештао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са свештенством и свештеномонаштвом Епархије будимљанско-никшићке.

Традиционално налагање бадњака пред Саборним храмом у Мојковцу

Поздрављајући сабране сверадосним поздравом „Мир Божји – Христос се роди“ Епископ Јоаникије је казао да се на овај свети дан окупљамо око колијевке Богомладенца Христа Спаситеља Који се родио прије више од два миленијума, а Његово рођење кроз све вјекове и сва времена, кроз сва искушења славимо као у први дан.

„Пјевамо заједно са анђелима небеским „Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља“. Ту пјесму и значење те небеске, анђелске и људске пјесме претачемо у наш живот, славимо Христа Господа и радујемо се Његовом рођењу, јер је Он савио Небеса и сишао на земљу, истинити Бог и истинити човјек, да наш живот испуни Божанским смислом, Божанском вјечношћу, Божанским животом, да се наш живот преобрази из живота патње и суза у живот радости, заједнице, љубави, доброте, милосрђа, Божанског милосрђа и љубави“, рекао је Владика.  

Зато данас, додао је он, отварамо своја срца да у њих смјестимо Богомладенца Христа, да нас Он загрије својом топлотом Божанском и љубављу.

„Да нас обнови својим новинама и да нам да снаге да загрлимо једни друге, да Он у срцима нашим направи мјеста за ближње наше, да се измиримо, да се мирбожамо, да загрлимо једни друге, да заједно прославимо Његово рођење и да наше заједништво добије нови смисао и нову снагу. Само обједињени у Христу Господу ми живимо правим животом људским, животом достојним човјека, животом достојим и Бога и човјека“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Нагласио је да Божић у Мојковцу има нарочити значај, јер се, овдје, сјећамо наших предака, који су бранили част и слободу Црне Горе и цијелог српског рода.

„Они су, нештедимице, пролили своју крв за образ и слободу против мрског окупатора. Данас су дошла нека времена да се више прича о нашим несрећама и подјелама, него о томе како су јунаци, наши преци проливали крв своју за одбрану нашег отачаства од Цетиња до Романије, Гласинца, Карађорђевих шанчева и Мојковца“.

„Треба да се сјећамо оних који су то заслужили својом чашћу и жртвом, а надахњивала их је вјера православна, света. Надахњивао их је Божић. Велики сердар и прослављени војсковођа Јанко Вукотић наложио је српске бадњаке, како каже, молећи се Христу Господу да укријепи мишице јунака пред славну Мојковачку битку, која је ушла у историју и поезију. Ушла је и у историју и у поезију зато што су је водили неустрашиви ратници и непоколебљиви родољуби, који нијесу жалили своје животе за одбрану своје вјере, свог народа, Црне Горе, образа српског и заједништва српског“, казао је Владика Јоаникије.

Поручио је да је тако било у она времена, додајући да ми треба да се угледамо на највеће из нашег рода, а не на оне који су стварали подјеле и били спремни да проливају братску крв.

„Рођење Христово нас упућује да поштујемо једни друге, да волимо једни друге, да волимо нашу традицију, да је не мијењамо, да је се не стидимо, да је чувамо, да чувамо једни друге, да чувамо братство, кумство, домаћинство. Да ови млади момци и дјевојке буду одговорни да се на вријеме жене и удају, да формирају породице, да се дјеца рађају, васпитавају“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, честитајући, још једном, сабранима Бадње вече и наступајући Божић:

„Нека нас Рођење Христово оснажи, обнови и упути правим Божјим путем, да га славимо, увијек, да нам доноси радост са Неба, да нас обнавља, да нам дарује снагу да имамо спремности и храбрости, а највише љубави и слоге међу собом. „Мир Божји Христос се роди!“

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva