Освештана нова Црквена Народна кухиња

У сриједу 2. јануара 2019, на празник Светог Игњатија Богоносца и Светог Данила, Другог Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је просторије Народне кухиње, која ће функционисати при Црквеној општини Бијело Поље.

Освештана нова Црквена Народна кухиња

Након освећења Владика се обратио пригодном бесједом у којој је захвалио Његовом Високопреосвештенству Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију и Хуманитарној организацији СПЦ „Човекољубље“, свим донаторима, добротворима, волонтерима и добрим људима који су који су помогли да се оснује Народна кухиња у Бијелом Пољу.

„Црквена општина Бијело Поље је, последњих година, учинила много уз помоћ вјерног народа, уз помоћ манастира Острога и Митрополита Амфилохија и, ево, кренули су да отворе Народну кухињу. За почетак ће моћи да прими 40 корисника, а ако се будемо још боље организовали тај број ће се повећати. Дивно је, благословено и својствено Цркви да тјеши тужне, шири љубав и помаже оне којима је помоћ потребна“, казао је Владика Јоаникије.

Народна кухиња ће носити име Милене Војводић, познате добротворке, предсједнице Кола српских сестара између два рата. Лијепо је сјетити се честитих људи, који су служили Богу и свом роду, у генерацијама које су нам претходиле, због њихових доброчинстава и успомена које су оставили за узор потомству.

„Ево дивне прилике да и ми помогнемо онима, којима, заиста, помоћ треба. Увијек је било људи који су у тешкоћама, па их има и данас, нажалост, много више него што би требало. Било би добро да је ово друштво учинило да нема гладних, да нема бескућних и сиромашних, а има, нажалост, и то сваким даном све више којима недостаје основно за живот, који немају ни хљеб“.

„Црквена општина Бијело Поље се потрудила да све организује, наравно, није могла сама. Помогла је много Митрополија црногорско-приморска, хуманитарна организација СПЦ „Човекољубље“, истакао је Преосвећени Епископ.

Напоменуо је да је ово друга Народна кухиња у Епархији будимљанско-никшићкој. Прије двије године отворена је Народна кухиња „Дивна Вековић“ у Беранама, а ускоро ће, по ријечима Владике Јоаникија, а овакви пројекти планирани су за још неколико градова у нашој Епископији.

„Дивно је што наш народ има осјећање и што се добро одазвао нашем позиву да помогне. Помаже Црква, помаже хуманитарна организација СЦ, али помаже и наш народ, власници ресторана, хотела, фирми, тако да код народа имамо разумијевања за ову нашу дјелатност, која је јеванђељска дјелатност. На овакав начин, желимо да ширимо братску љубав и помажемо свима којима је помоћ потребна. Нека Бог благослови овај дом, све оне који овдје раде, који помажу и оне који ће примати ову помоћ. Нека само Богу благодаре и то је оно што је најважније, а они људи који имају прилику да помогну, велики је благослов за њих да могу, само ако још и учине, онда је то пуни благослов“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Народна кухиња „Милена Војводић“ у Бијелом Пољу са радом ће почети за Божић.  

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva