Промоција књиге „Небеске хероине света“ одржана у Никшићу

Књига „Небеске хероине света“, аутора проф. Радмиле Тонковић представљена је, у сриједу 19. септембра 2018, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“ у Никшићу.

Промоција књиге „Небеске хероине света“ одржана у Никшићу

У промоцији поменутог дјела, које по свом обиму и садржају превазилази елементе књиге, па се може назвати енциклопедијом о одважним небеским хероинама цијелог свијета, учествовали су: проф. др Јелица Стојановић, доц. др Драго Перовић и Биљана Живковић.

Промоцији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Oрганизатор вечери је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, у чије име се, уводном ријечју, обратила Марија Јелић.  
Проф. Радмила Тонковић је високо образована на Филолошком и Филозофском факултету у Београду, школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном Универзитету „Ломоносов” у Москви, а студије завршава са Златном значком као најбољи студент факултета. Радила је као професор, преводилац, новинар, историчар, публицист, књижевник, дипломата, авијатичар.

Прва је жена ваздухопловни новинар и прва жена ваздухопловни уредник на Балкану у неколико часописа, пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству. Члан је „Удружења новинара Србије” и „Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и Златне медаље Савеза новинара Русије.

У години Николе Тесле ( 2006./2007.) двоструки је лауреат међународне „Invent диломеˮ и „Сребрне медаље - Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача и иноватора, чији је, такође, почасни члан. Високо признање за допринос развоју ваздухопловног спорта добила је од Ваздухопловног савеза Београда, а Ваздухопловни савез Србије додијелио јој је Златну плакету за заслуге у афирмацији авијације и поводом њене књиге „Небеске хеорине света“.

У изузетно обимном уводу „Од мита до космоса“, који сам за себе може да представља малу књигу историје ваздухопловства, проф. Тонковић на маестралан начин обрађује и представља настанак и развој ваздухопловства цијеле планете Земље. Подсјећајући нас на древне космонауте и астрономе, неустрашиве пионире ваздухопловства из цијелог свијета, па све до Валентине Терјешкове, прве жене космонаута, она сажето, али свеобухватно предочава значајан дио свјетске историје летења. Ова јединствена енциклопедија у свијету на тему летења и улози жена у авијацији обухвата преко двије хиљаде биографија жена и око 1700 фотографија у боји. Преведена је на руски језик, а у Русији је, такође, проглашена уџбеником у ваздухпловним и пилотским академијама, средњим стручним школама.
У овом грандиозном подухвату аутор обрађује комплетну историју ваздухопловства Француске, Русије, Велике Британије, Њемачке, САД, Југославије – Србије, Италије, Шпаније, Португалије, земаља Скандинавије и других земаља Европе, Азије, Африке, Аустралије, Новог Зеланда, Централне и Јужне Америке..., пратећи геополитичке и геостратешке свјетске прилике и њихов неминован утицај на развој ваздухопловних техника и технологија као врхунских, најнапреднијих и најсофистициранијих у свакој држави и друштву.
Бавећи се дуго година историјом ваздухопловства, проф. Тонковић помно прати и пише о свим историјским и савременим догађајима у цивилном, спортском, саобраћајном и војном ваздухопловству у нашој земљи и свијету, о чему је објавила преко 500 чланака и прилога у 12 књига. Њен првенац-књига „Живот стваран летењем“ је постигла изузетан успјех код нас и у свијету, а друго дјело „Тадија Сондермајер“ представља омаж овој знаменитој личности и цијелој ваздухопловној елити тог времена.   
На упечатљив и веома интересантан начин никшићкој публици обратила се проф. Радмила Тонковић.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva