Часопис „Стварање“ чува и памти

Нови број часописа за књижевност и културу ,,Стварање“, чији издавач је Удружење књижевника Црне Горе, представљен је пред никшићком публиком, у уторак, 9. октобра 2018, у оквиру Трибине УКЦГ ,,Свободијада“, у Друштву црногорско-руског пријатељства ,,Свети Георгије“.

Часопис „Стварање“ чува и памти

О културном и књижевном значају часописа говорили су чланови редакције: Будимир Дубак, Новица Ђурић, Веселин Матовић и уредница Милица Бакрач.

Предсједник УКЦГ Новица Ђурић је најавио да ће „Стварање“ врло брзо почети да излази сваког мјесеца. Осим овог гласила, УКЦГ припрема и часопис „Сквер“, на српском и енглеском језику, а, након десетак година затишја биће обновљен и некада реномирани часопис „Записи“.

„Часопис „Стварање“ би за литературу српских стваралаца у Црној Гори требао буде што и француски „Монд“. Он треба да буде нешто посебно, што доноси најбоља остварења из обасти поезије и прозе и на таквом концепту редакција мора стално да ради. Он мора да буде, и у значајној мјери јесте, слика онога што се данас ствара на простору Црне Горе. Ми са својим дјелом морамо да изађемо изван граница Црне Горе, без обзира колико смо као писци прећутани силом неких прилика. Убудуће ћемо радити на једној посебној антологији српских писаца из Црне Горе, која ће бити тројезично објављена“, казао је Ђурић.

Професор Веселин Матовић је истакао да часопис „Стварање“ треба да одигра веома важну улогу у књижевном животу у Црној Гори. У свакодневим промоцијама књига, по мишљењу Матовића, има много панегиричног, јер „пишу пријатељи о пријатељима, кумови о кумовима, партијски другови о партијским друговима“, па недостаје прави суд, права оцјена дубљег и озбиљнијег сагледавања стваралаштва на овом простору.

„Нема добре књижевности без добре књижевне критике. Међутим, у Црној Гори се дешава нешто много мучније и теже да је улогу књижевне критике преузела власт, која, преко својих културтрегерских акцијаша у медијима, обавља тај посао, јер власт најбоље зна шта је добро за њене поданике. Када зна много важније државне ствари онда, ваљда, зна и које су књиге за њих најбоље и ко треба да их напише“, казао је Матовић.

Он сматра да умјесто тог „превазиђеног“, непрагматичног, нефункционалног посредовања између књига и читалаца, које се зове књижевна критика, у црногорској јавности је на дјелу организована афирмација, трговачко-идеолошка пропаганда у специјалним телевизијским емисијама и „наврат нанос“ уписивање у школске програме подобних књига.

„Први услов подобности је да су, па иако нијесу, написане на тзв. црногорском језику, а други да су штампане латиницом. У питању је симулација и кич парада. Савремена црногорска књижевност, како то гордо звучи! Својевремено је у Никшићу, поводом неког партијског славља, објављен акцијашки зборник под називом „Стотину никшићких пјесника. Ни мање, ни више, него баш стотину. То је за државну и друге режимске телевизије и дневне листове био културни догађај. Хвале и фасцинације пјесничком надареношћу монтенегринске наднације данима није фалило. Међу тих стотину, а руку на срце шушнуло је нешто, није било мјеста за неке пјеснике, чије су књиге високо вредноване од стране познатих књижевних критичарских имена у српској књижевности“, оцијенио је Матовић.

Будимир Дубак је изнио став да се у Црној Гори врши смишљени прогон српске књижевности, српске културе, као и српског народа, у последњих 15-20 година, нарочито након стицања независности. У прилог томе свједочи и судбина УКЦГ.

„Прво су нам срушили нашу кућу у Немањином граду, тајно, преко ноћи о чему нико од нас није био обавјештен. Затим су укинули све дотације које су потребне за функционисање Удружења, при томе су га идеолошки жигосали као четничко и великосрпско из њиховог познатог арсенала удбашко-политичког прогона свега слободног, слободоумног, мислећег и поштеног у Црној Гори, особито, ако су у питању Срби. На тај начин се дошло до позиције да престане излажење часописа „Стварање“, као и свих листова, издавачке дјелатности, па је УК фактички постало само мртво слово на папиру“, подсјетио је Дубак.

Додао је да је доласком новог руководства обновљен рад и дух УКЦГ. Све то не би било могуће без пресудне помоћи Митрополије црногорско-приморске и Митрополита Амфилохија лично. Он је, као најугледнији члан УКЦГ, помогао да се Удружење поново организује и стекне привремени кров над главом.

Нови број часописа „Стварање“ (за мјесеце јун – јул – август) представила је Милица Бакрач, главна и одговорна уредница. Осврнула се на веома успјешну и плодну активност УКЦГ, те рад Трибине „Сводобијада“ у Никшићу, која се, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“, организује, већ, три године, током којих је одржано преко 100 представљања портрета писаца, промоција књига, заједничких вечери поезије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva