Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије посјетио је у четвртак, 20. октобра предсједника општине Рожаје г. Нусрета Калача и том приликом га одликовао Архијерејском граматом за пажњу и доброчинство које исказује према Српској Православној Цркви.

Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Како се могло чути током састанка, г. Калач и Преосвећени Епископ Јоаникије су задовољни досадашњом сарадњом локалне управе овог мјеста са Црквеном општином Рожаје и договорили су се око заједничке реализације неколико пројеката у скорој будућности.

Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Његово Преосвештенство владика Јоаникије је честитао г. Нусрету Калачу поновни избор на мјесто првог човјека општине Рожаје и уручио му Архијерејску грамату за помоћ и доброчинство које исказује према српском православном свештенству и вјерном народу овог краја, а нарочито за помоћ коју је пружио приликом изградње храма Свете Тројице у селу Башча.

“Имали смо врло конструктиван и пријатељски разговор, што је међу нама већ уобичајено, будући да смо се и раније сретали на неколико црквено-народних свечаности у Рожајама. Данас смо, захваљујући отворености и спремности г. Калача да помогне наше пројекте у обнови и заштити светиња, разговарали о могућностима даљег унапређења вјерског, односно црквеног живота у овој Општини“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је нагласио да га радује што су у Рожајама добри међуконфесионални односи, који могу “бити узор и другим мјестима“.

Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Задовољство сусретом и разговором са Његовим Преосвештенством владиком Јоаникијем на конференцији за новинаре изразио је г. Нусрет Калач.

“Било ми је велико задовољство да данас са Епископом будимљанско-никшићким Г. Јоаникијем разговарам о положају Православне Цркве у Рожајама. Наша локална управа има добре односе са свим конфесијама, па и са Православном Црквом са којом смо успјешно сарађивали протеклих година.“

“Договорили смо се да у наредној години заједнички учествујемо у пројекту обнове рожајске Саборне цркве Рођења Светог Јована Крститеља, зване Ружица, а за ту сврху Општина ће издвојити 20 хиљада евра, колико се процјењује да ће радови коштати“, рекао је Калач.

Састанку су присуствовали Драшко Магделинић, ктитор цркве Ружице и јереј Милан Станишић, рожајски парох.

Владика Јоаникије је након састанка обишао радове на изградњи цркве Светог Луке у Бијелој Цркви код Рожаја.

Владика Јоаникије одликовао предсједника општине Рожаје

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva