Црквено-народни сабор у Војном Селу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, на празник Светог Евкодима и Свете мученице Јулите, Госпојинске покладе, у понедјељак 13. августа 2018, поводом годишњице освећења храма, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Војном Селу код Плава.

Црквено-народни сабор у Војном Селу

Владици је саслуживало свештенство беранског намјесништва и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, а светом богослужењу је присуствовао вјерни народ овог краја.  

Садржајну проповед о значају подизања храма Божјег одржао је Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да је циљ таквог великог и богоугодног дјела уграђивање нас у дом Божји, да сами у себи, у свом срцу, направимо храм Божји.

„Велико је дјело што сте подигли храм овдје, у Војном Селу, а сад слиједи оно што је још важније, да се овдје сабирате и долазите на свете службе Божје са својим свештеником. Важно је да имате службу кад год за то има прилике да бисте узрастали духовно, да бисте своју дјецу васпитавали, да би они у вјери узрастали и постали добри људи, бољи од нас и донесу радост својим родитељима, Цркви Божјој, нашем напаћеном народу“, рекао је Владика.

Нагласио је да је у овом крају било много страдања и рана које овај храм треба да зацијели.

„Много је било страдања у овом крају, али, дао је Бог, имате стари манастир Брезојевицу, који је од давнина био везан за манастир Дечане, а то значи да сте и ви, који сте живјели у Плавској жупи, били окренути према манастиру Дечанима. Тамо су се ваши преци напајали вјером и светињом од моштију Светог краља Стефана Дечанског, ишли на црквене саборе, крштавали се и благослов Божји примали. Тако треба да буде и у будуће. Да не заборављамо наше светиње на Косову и Метохији, које су нам најближе и које су нас духовно чувале кроз претходне вјекове“, поручио је Епископ Јоаникије.

Додао је да је у Плавској жупи било више светиња, неке од њих су обновљене, неке треба да се обнове, поједине се граде изнова.
„Бог је пројавио, захваљујући вашем труду, светост жртава из овог краја, из Велике, Горње Ржанице, из цијелог Полимља, обухватајући и Плав, ону дјецу која су уморена 1941. и 1942. у плавском затвору. Све њих је наша Света Црква прибројала лику Светих новомученика српских. То је велико охрабрење за вас. И онај сабор у Велици, који се одржава на дан страдања, највећег страдања Горњег Полимља велико је охрабрење за цио овај крај и велика гаранција да ће опстати народ који његује своје памћење, своју историју, памти своје жртве, своје претке који су вјеру чували и одржали, оставили је као завештање вама, да је и ви оставите као завештање свом потомству“, указао је Његово Преосвештенство.

По ријечима Преосвећеног владике Јоаникије ми смо народ који има корјен, који има историју, који има традицију.

„Сада нас наговарају да оставимо своју историју и окренемо се ка будућности, а ми добро знамо да се прошлост једног народа, који је имао историју уткива у садашњост и у будућност. Вриједности које су наши преци одњеговали кроз прошлост треба чувати и данас, јер су то нетрулежне вриједности вјере, чојства, јунаштва, поштења. Те вриједности чувају народ од духовне трулежи и пропасти, од разарања и раскола, чувају његову памет, његову душу, а они који нас савјетују да оставимо прошлост и окренемо се будућности, сви они своју прошлост и историју љубоморно чувају. Оно што мисле да је добро за њих мисле да за нас није добро или су толико лицемјерни да нам желе зло, да останемо као народ без памћења, без корјена, без вјере, без традиције, којим се онда лако може манипулисати и управљати“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Закључио је да је наш народ, кроз сва времена мукотрпне историје, вјечито био жељан слободе, знајући да праве слободе нема без праве вјере.

По одслуженој Литургији одржан је црквено-народни сабор са пригодним културно-умјетничким програмом.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva