Прослављена храмовна слава у манастиру Блишкова

На празник Ваведења Пресвете Богородице, у уторак, 4. децембра 2018, у манастиру Блишкова је прослављена храмовна слава.
Литургију је служило свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке.

Вјерном народу пастирским словом обратио се протојереј Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски.

Отац Синиша је говорио о Пресветој Дјеви Богородици и данашњем дивном празнику, којим Црква молитвено слави Увођење Пресвете Богородице у јерусалимски храм.

„Пресвета Богородица је помирила Бога и човјека. Она је спојила небо и земљу. Замислите, браћо и сестре, колики је значај онога који је у својој утроби носио Створитеља, колики је значај онога који је помирио Бога и човјека, а то је била Приснодјева Марија Пресвета Богородица, чије Ваведење данас прослављамо. Ваведење је улазак у храм Приснодјеве, као што ми данас улазимо у ову светињу које се може посматрати као утроба која у себи носи самог Господа, као онај храм Духа Светог који нас сједињује са живим и истинитим Богом“, казао је о. Синиша.

Он је истакао да је блишковска светиња, посвећења Ваведењу Пресвете Богородице, васкрснула, нарочито, са доласком јеромонаха Владислава, који је Манастир обновио не само у материјалном, него и у духовном смислу.

„Свједоци смо када дођемо овдје, последњих десетак и више година, да је урађено много, не само на изградњи, него у оном духовном смислу. Овдје се осјећа присуство и Приснодјеве Богородице и свих Светих наших. Овај храм је слика васкрсења Христовог и неуништивости наше вјере“, поручио је свештеник Јанковић.

Сабрани вјерници, који посте Божићни пост, приступили су Светим Тајнама Тијела и Крви Христове.

Након Литургије и ломљења славског колача приређена је трпеза љубави.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva