Од Косова до Русије са Иваном Жигон

У препуној сали Црквено-народног дома Светог Василија Острошког у Никшићу, у петак 31. августа 2018, одржано је ауторско вече Иване Жигон, под називом „Од Косова до Русије“.

Од Косова до Русије са Иваном Жигон

Вече је организовало Друштво црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, у чије име се обратио Велимир Касалица, директор, поздрављајући ријечима срдачне добродошлице Ивану Жигон и бројну публику.

Он је нашој истакнутој драмској умјетници, која је позната и као предсједник Друштва српско-руског пријатељства и умјетнички руководилац рецитаторско-пјевачког ансамбла „Косовски божури“, којег чине дјеца из енклава на Косову и Метохији, у знак захвалности за све што чини за српски народ, уручио захвалну грамату.

Музичко-поетско вече „Од Косова до Русије“ Ивана је почела сјећањем и захвалношћу мајци, покојној Јелени Жигон, која је, како је нагласила, најзаслужнија за њено путовање у срцу, од Косова до Русије. Током вечери, која ће дуго времена остати у срцима присутних, она је са публиком подијелила своје мисли о Косову, Србији, Његошу, Русији, а најдубље емоције  подстакла је казивањем познатих родољубивих стихова и извођењем пјесама из ауторског сценско-музичког спектакла „Стојте галије царске“, који је са бројним умјетницима, урађен поводом стогодишњице Првог свјетског рата.

Приказивани су инсерти из поетских филмова, који говоре о страдању и побједи српског народа у Првом свјетском рату.
Ивана је искористила прилику и да подсјети на свог оца, доајена филмске и драмске умјетности Стева Жигона, те чукундједу Митра Мартиновића, који је био војни министар у вријеме Балканских ратова.

Како је саопштио Велимир Касалица, Ивана Жигон се одрекла хонорара, који је преусмјерен у хуманитарне сврхе, као помоћ у изградњи два храма на територији Црквене општине Никшић.  

Ауторско вече у Никшићу завршено је пјесмом „Ој Косово, Косово“, коју је Ивана заједно са публиком отпјевала из једног срца и душе.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva