Васкршње вечерње у селу Лужац

Његово Преосвештенство Епископ будимљнско-никшићки Г. Јоаникије присуствовао је Васкршњој вечерњој служби, која је 8. априла 2018, служена у храму Светог Николаја Мирликијског у селу Лужац код Берана.

Васкршње вечерње у селу Лужац

Празничну вечерњу службу служили су свештенослужитељи архијерејског намјесништва беранско-андријевичког, уз молитвено учешће бројних вјерника.

Празник Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа архипастирским словом честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије. Позивајући се на ријечи Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова, Владика је говорио о правој, истинској љубави која је, како је казао, спремна на жртву и лишавања сваке себичности ради ближњега.  

„Онај Који је показао највећу љубав у овом свијету, управо, Божанску љубав која је изнад сваке земаљске љубави, то је сам Господ Исус Христос. Ми то не бисмо могли тако рећи да Он ту љубав није показао на један конкретан начин. Дошао је у овај свијет, проповједао своје Јеванђеље, свједочио љубав својим животом и на крају је посвједочио жртвом“, казао је Преосвећени Епископ.

Таква љубав, додао је он, ријетко се дешава и скоро да је немогућа међу људима.  

„Али, Бог наш Спаситељ Исус Христос је показао такву љубав према свакоме од нас и Његово страдање на Kрсту је било, заправо, преузимање наших мука и страдања. Хтио је да се поистовјети са нама и са нашим понижењем, са нашим отуђењем, са нашим страдањем. Зато је Он примиo, добровољно, крсну смрт на Kрсту, да би искупио нас и спасио. Kада се клањамо Kрсту Христовом, клањамо се Његовим страдањима и дотичемо Христове ране, које нас исцјељују од наших рана. То је суштина хришћанске вјере“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Васкршње вечерње у селу Лужац

Владика је истакао да су Христове ране живоносне ране, а Христове смрт живоносна смрт – смрт која побјеђује сваку другу смрт, као што се каже у Васкршњим химнама.

„То је посвједочио на преславан, најузвишенији начин. Послије примања смрти на Крсту, Господ је васкрсао из мртвих и јавио се као Побједитељ смрти. Ту Његову славу ми данас прослављамо и зато говоримо да је Васкрс најрадоснији, најсвјетлији, највећи празник, као што и јесте. Овај празник доноси велику радост, обухвата својом славом и небо и земљу, и горње и доње свјетове, живе и упокојене и све нас сједињује у једној радости да славимо име Божје, да славимо нашег Спаситеља васкрслог из мртвих“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Зато није случајно, према ријечима Епископа Јоаникија, што се у данима Васкрсења Христовог све обнавља, обнавља се природа, обнавља се лице неба и земље, а, најважније је што се обнавља вјера у душама људи, честитост, доброта, укорјењује се љубав Божја.
„У ове дане мири се брат са братом, пријатељ са пријатељем, јер врло често дође до неспоразума међу људима, до завађе, до мржње. То су одлике палог човјека, грешног, али нам Бог својим васкрсењем даје снагу да превазиђемо своје слабости. Прошири се наше срце Христовом милошћу, Христовом добротом, те имамо снаге да опростимо једни другима. Зато, када се сретамо поздрављамо се хришћанским поздравом Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе! цјеливамо једни друге и тиме утврђујемо, потврђујемо наше заједништво“, поручио је Преосвећени Владика Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva