Трећа припремна недјеља пред Велики пост

Ако пружимо руку просјаку ми добијамо улазницу ка Царству небескоме

У цркви Светих Апостола Петра и Павла Литургију, у трећу припремну недјељу пред Велики Васкршњи пост, Литургију је служио јереј Никола Скопљак.

Трећа припремна недјеља пред Велики пост

Бесједећи послије Литургије и причешћа о. Никола је припреме за пост упоредио са припремом за путовање, од чије важности зависи и вријеме које ћемо посветити припремању за тај пут, како би што безбједније стигли до циља.

Трећа припремна недјеља пред Велики пост

“И ми православни Хришћани крећемо на далек пут, од седам недјеља, а а свима нам је циљ она радост Васкрсења Христовог, радост Царства Небескога, за које треба да се спремимо овдје на земљи, својим дјелима, животом. И управо данашње Јеванђеље нам говори о страшном суду и оном дану ка којем сви идемо. Па како каже Свето Јеванђеље, да ће сјести Судија на престо славе и око њега ће се сабрати сви народи и племена од првог до последњег човјека. И отвориће се књига и биће изнијета сва тајна дјела сваког од нас. Управо ове ријечи и Јеванђеље нас припрема на тај страшни дан, али нас припрема овдје на земљи, јер се овдје припремамо за живот вјечни и Царство небеско. И управо данашње Јеванђеље о милостињи и милосрђу, јесте дио нашег живота и врлина које би требало да упражњавамо док смо овдје на земљи, како би истински хитали ка Царству Небеском и нашли се са десне стране славе Очеве. Јер Господ оне који су добри смјешта са десне стране, а оне који су за вјечну муку ставља на лијеву страну, као јарад. Слушајући данашње Свето Јеванђеље, видимо да нам ништа не користе ни молитва ни пост, ни покајање, ако немамо истинске милостиње и милосрђа према ближњем свом. Како ћемо да спознамо истинског и Васкрслог Христа ако не спознамо нашег ближњег и ако немамо тог милосрђа и милости. Па ако се будемо водили тим путем, поред поста, молитве и покајања засигурно ће нам бити отворен тај пут према Царству Небескоме. Како је говорио Свети Јоавн Златоусти ако пружимо руку просјаку ми добијамо улаз према Царству Небескоме. Пружајући милостињу ми у ствари добијамо улазницу и карту ка Царству небескоме – то су ријечи Светог Јована Златоустог. И заједно са осталим врлинама, постом, молитвом, честитим животом, ми ћемо слиједити пут наших предака пут Светог Симеона Мироточивог, Светог Саве и свих Светих из рода православног српског, који су нам отворили пут и врата раја, а на нама је да бирамо да ли ћемо ићи тим путем. А данашње Јевађеље још каже: “Гладан бијах и нахранисте ми, жедан бијах и напојисте ме, наг бијах и обукосте ме… и ако ово учинисте једном од ове најмање моје браће мени учинисте. И заиста је то пут Хришћана, вјечни и истински пут, којем треба да стремимо како би нас сачекале оне ријечи: “Ходите, у Царство Оца мојега”, које нам је припремљено од постанка свијета. А да не да Господ Бог да се нађемо у ону групу људи себичних, окорелог срца, нечеститог живота, сада нам Господ даје вријеме и могућност да се припремимо а ево и поста који је пред нама и који нам пружа прилику да се приближимо тог циљу”, бесједио је о. Никола.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe