Сретење прослављено у Никшићу

На празник Сретења Господњег, у четвртак 15. фебруара 2018. Света литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. Свету литургију су служили свештеници Саборног храма.

Сретење прослављено у Никшићу

Након прочитаног Јеванђеља, пригодном бесједом вјернима се обратио Никола Маројевић, ђакон.

„Данас славимо Сретење Господње – тај божанствени сусрет између Бога и човјека, првог човјека који је осим Пресвете Богомајке, Духом Светим проникнуо у тајну Божијег оваплоћења и доласка Младенца у свијет.Свети старац Симеон прекида трагедију старозавјетне богоостављености. Господ је опет међу људима. Један од нас. Божанство у свој својој пуноћи обитава у свијету. А ипак. Овим сусретом Бога и човјека почиње први чин најстрашније трагедије – крсни пут страдања Господа Исуса Христа. Симеонова личност је посебно важна – његове пророчке ријечи се пјевају на свакој вечерњој служби. Стихови старчеве химне имају тајанствен и дубок смисао. Симеон на својим рукама носи Предвјечно Очево оваплоћено Слово, откривајући Свјетлост, Крст и Васкрсење. Крст указује на оружје које ће Богомајци пробости душу. Тиме је предсказао распеће Господа Христа. А бол због губитка сина за мајку је бол који се ни са чим не може упоредити. Васкрсење једино за смрт има лијек“, истакао је он.

Сретење прослављено у Никшићу

- Ово, по његовим ријечима, „може да буде и прича о испуњењу једног обећања. Дух Свети је предсказао старцу да неће умријети док не види обећаног Месију. Оног дана, када по јеврејском обичају, Младенац напунивши четрдесет дана би донесен у храм, Симеон такође, Духом вођен, у Дјевиним рукама препознаје да је то Оно златно дијете, прима га с трепетом у своје руке, изговарајући ријечи које дирају срце сваког хришћанина. Сад отпушташ ... нису ријечи које шаљу у смрт праведног Симеона. Оне објављују свеблагу вијест о оваплоћењу Божијем. Само праведан и благочестив човјек, измирен и са Богом и са човјеком, и са самим собом, може у дјетенцету видјети славу Израиља. Анђео завјета коначно испуњава обећано: дугочекани Спаситељ је ту. Та истина и остварена нада одзвања у његовој химни новог живота и радости познања славе Божије. Господ иде у сусрет човјеку постајући почетак Нове твари“.

„Сретењем Господњим бескрајна свјетлост обасјала је древну скинију. Сверадосне ријечи праведног старца израз су ослобођења од адамовског заточеништва и испуњења смисла живота раскривањем велике тајне Бога који постаје човјек“, закључио је своје јеванђељско слово ђакон Маројевић.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe