Празник Света Три Јерарха прослављен у Ђурђевим Ступовима

Празник Света Три Јерарха прослављен је молитвено 12. фебруара 2018, Светом Архијерејском Литургијом, коју је у манастиру Ђурђеви Ступови служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Празник Света Три Јерарха прослављен у Ђурђевим Ступовима

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Епископ Јоаникије, који је казао да по Светој Тројици Јерараха - Светом Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоустом, које на овај дан заједнички прослављамо, може се видјети шта значи за Цркву кад се у једној личности споје врлине: страх Божји, велика жеља за духовним образовањем, велика љубав према Цркви Божјој.

„Ове три врлине обједињује, наравно, вјера. У нашој светој вјери темељна ствар је страх Божји. Исто тако је важно образовање, исто тако важна је љубав према Богу и према ближњима, то је једна те иста љубав“.

Празник Света Три Јерарха прослављен у Ђурђевим Ступовима

„Ова Тројица Светих велики су били у свему. Оно што им је заједничко јесте ово троје, а с обзиром на то колико су они узнапредовали, колико су велико дјело учинили, колико су проширили проповјед Јеванђеља Христовог, колико су Цркву заштитили од јереси лажних учења, од раздора, колико су поднијели трудова и страдања за Цркву Божју, у свему су се показали као настављачи Светих апостола“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Додао је да су Свети Василије Велики и Григорије Богослов живјели у исто вријеме, а Свети Јован је млађи, али их заједнички прослављамо.

„Не може се исказати који од њих је у чему већи, као богослови, као тумачи Светог Писма, као тумачи свете вјере православне, као ревнитељи за Цркву Божју, као чувари повјереног им стада. Велики Јерарси, велики учитељи васељенски, они који су највише учинили послије Светих апостола за проповијед Јеванђеља у цијелој васељени. Зато их и зовемо васељенским учитељима и светитељима“, бесједио је о данашњем празнику Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је казао да гледајући на њихове примјере свако од нас има духовну поуку, примјер светог живота.

Празник Света Три Јерарха прослављен у Ђурђевим Ступовима

„То много значи и хвала Богу те је у нашем српском роду било оних који су подобни и који су се изједначили са овим Светим и великим Оцима. Најприје бих поменуо Светог Саву Првог Архиепископа српског, који се, такође, истакао са ове три врлине, које смо раније поменули, и, наравно, послије њега, Свети Отац наш Николај Епископ охридски и жички. Могли бисмо набрајати још много имена, али, поменули смо само ову двојицу, јер не треба никада занемарити то да је важно вјеру учити и свједочити својим животом“.

„А када научимо вјеру и када је почнемо свједочити својим животом онда је можемо свједочити и својим ријечима. На то нас је често опомињао блаженопочивши Патријарх Павле, наш савременик и учитељ, који је следбеник ове Свете Тројице великих Јерараха“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe