Богојављенско пливање за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Након Свете Архијерејске Литургије коју је са свештенством служио у манастиру Ђурђеви ступови, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, на Богојављење, у суботу 19. јануара 2019, у подне, освештао је воду ријеке Лим.

Богојављенско пливање за Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Потом је организовано традиционално богојављенско пливање за Часни Крст у којем су учествовала 42 пливача . Побједник је Вукосав Оташевић.

Празник Крштења Христовог – Богојављење сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

„На овај празник јавила се Света и живоносна Тројица над ријеком Јордан, као и данас, овдје над ријеком Лим. Када се Христос Син Божји наш Спаситељ крштавао од Јована Претече у ријеци Јордану, чуо се глас са Неба који говори, а то је глас Божји: Ово је Син мој љубљени, Њега послушајте и Дух Свети сишао је на Христа оваплоћеног Бога у ријеци Јордану, Дух Свети Који даје пуноћу истине, пуноћу вјере православне да је Син Божји дошао у овај свијет, да се оваплотио и постао човјек да буде један од нас, да бисмо преко Њега унаслиједили спасење“, рекао је Владика.

Он је нагласио да је освећење ријеке Лим свети чин, освећује се ваздух који дишемо, вода коју пијемо.

„Када се окупљамо на празник Богојављења, браћо и сестре, ми не правимо неки митинг, нити, далеко било, какву политику, него призивамо милост Божју на све који су се овдје сабрали и треба да се радујемо, не треба да навијамо, ово није стадион, него је ово народни сабор у име Свете и живоносне Тројице Оца и Сина и Светог Духа. Ако хоћете да вам кажем истину, ово је права политика, ово је право народно дјело, када смо сви заједно и нема никаквог навијања, нити странака, ни политике друге. Ово је вјера жива, истинита која је одржала српски народ кроз сва времена и све вјекове до сада и тако ће то бити и у будуће!“, поручио је Епископ Јоаникије.   
Честитао је овогодишњем побједнику и свим учесницима у пливању за Часни Крст.

„Нека буде благословено! Хвала овим момцима, сви су они побједници, јер су данас са вјером запливали ријеком Лим. Нека их све Бог благослови и нашег побједника Вукосава, а код Срба Вук је увијек побједник. Нека се рађају Вукмани, Вукосави, Вукоте, и Милоше, и Обилићи, да побједимо и да идемо увијек напријед“, рекао је Владика Јоаникије.

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe