Сабор српских породица одржан у манастиру Косијерево

У 15. недјељу по Педесетници, 9. септембра 2018, на празник Преподобног Пимена Великог и Сабор српских светитеља, саборно је било је у манастиру Косијерево у Петровићима код Никшића, гдје је одржан традиционални Сабор српских породица.

Сабор српских породица одржан у манастиру Косијерево

Литургију су служили: протојереј-ставрофор Радојица Божовић, свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Петар Крговић, парох граховски и архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево. У евхаристијском сабрању молитвено је учествовао вјерни народ из Никшића и других градова Црне Горе, Србије, Републике Српске.  

Након причешћа вјерника освештан је и преломљен славски колач и жито, који је поводом празника Сабор српских светитеља и просветитеља, принио Сабор српских породица.

Ријечима пастирске бесједе обратио се свештеник Радојица Божовић:

„Светитељи српски које смо данас овдје поменули, почев од Светог Јована Владимира, Светитеља Саве, Арсенија, Максима и тако редом до данашњих новомученика, они су испунили ону заповјест Божју, Христову заповјест Који, кад је дошао неки законик и питао Га, а прочитали смо данас у јеванђељу, која је заповијест највећа у закону, а Христос је рекао: Љуби Господа Бога свим срцем својим, свом душом својом и свом мишљу својом и Љуби ближњега свога као себе самог. Ове двије заповјести су темељ на којем треба живјети и свој живот организовати. То је сила која нас упућује да вршимо добра дјела и будемо честити људи, да их испуњавамо како су их испуњавали светитељи, знани и незнани. Зато су они постали светитељи, јер су послушали Христа и имали велику љубав према Богу и према ближњима“, рекао је, између осталог, о. Радојица.  

Предсједник УО Сабора српских породица Миле Цицмил је подсјетио да је први сабор одржан прије десет година у Жупском манастиру, када је одлучено да сви наредни буду посвећени неком великом из српског рода. Овогодишњи је био посвећен мајци, нарочито српској мајци.

„Наш рад је попунио читав један грозд светитеља по коме нас познају не само народи Балкана и овог простора, него цијеле васељене. Они су ти око којих се сабирамо, због којих треба да знамо да пренесемо генерацијама које долазе ко су, од којих су“, поручио је Цицмил.

Он је у име Сабора српских породица уручио народном гуслару Радомиру Јовановићу захвалницу за допринос очувању вриједности православља и српске породице. Одржан је пригодан програм у којем су учествовали: епски пјесник Божо Ђурановић, појац Лука Цицмил, Јована Ћаласан, члан хора Преподобне мати Ангелине.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva