Централна прослава празника Светих Новомученика Јасеновачких у Епископији Пакрачко-славонској

Централна прослава празника Светих Новомученика Јасеновачких у Епископији Пакрачко-славонској одржана је у суботу 8. септембра ове године у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. Уз учешће великог броја окупљених верника наше Епископије и гостију из скоро свих крајева Хрватске, Србије, Републике Српске, Словеније, и из других сестринских Православних Цркава, и ове године торжествено је прослављен њихов спомен.

Централна прослава празника Светих Новомученика Јасеновачких у Епископији Пакрачко-славонској

Молитвена радост отпочела је светом Архијерејском Литургијом којом је с Преосвештеном господом Архијерејима; Пакрачко-славонским г. Јованом, Будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, Маринским и Јургинским г. Инокентијем – изаслаником Митрополије Кемеровске из Руске Православне Цркве – и умировљеним Захумско-херцеговачким г. Атанасијем, уз саслужење свештенства и ђакона, началствовао Његово Високопреосвештенство Архиепископ Берлински и Германски г. Марко из Руске Православне заграничне Цркве.
По прочитаним одељцима из Светог Писма, након поздравног слава домаћина, Преосвештеног владике г. Јована, пастирском беседом о Светим мученицима Цркве Христове, окупљени народ поздравио је Високопреосвештени Архиепископ Марко.

Након причешћа Светим Даровима у којима су удео узели скоро сви окупљени, по свршетку свете Литургије, као што је и протеклих година био обичај, Архијереји су с верним народом и свештенством, на хумци недалеко од споменика „Камени цвијет“ у славу Божију а у част и спомен Светих Новомученика освештали славски колач и жито.

Том приликом пригодном беседом окупљени народ поздравио је најпре Преосвештени владика г. Јоаникије, а затим и Његово Преосвештенство Епископ Марински г. Инокентије, заблагодаривши при томе Преосвештеном владици г. Јовану на указаној части и љубави за ову молитвену радост и окупљање у спомен Светих Новомученика Јасеновачких. На крају свог обраћања, у спомен на овај велики и занчајно догађај за цело Православље, Епископ Инокентије подарио је владици Јовану архијерејске инсигније – крст и панагију.

У знак молитвеног сећања и братске љубави исказане кроз ово Евхаристијско славље, на благослов верном народу сестринских Епископија Берлинске и Маринске, њеним Архијерејима, Архиепископу Марку и Епископу Инокентију, Преосвештени владика г. Јован даровао је делове чесних мошти Светих Новомученика Јасеновачких.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva