Црква у Страшевини у Никшићу прославила храмовску славу

Црква Зачећа Светог Јована Крститеља у Страшевини у Никшићу, молитвено је прославила, на овај празник, у суботу 6. октобра 2018, храмовску славу.

Црква у Страшевини у Никшићу прославила храмовску славу

Сабраном вјерном народу, бројним свечарима ријечима литургијске бесједе обратио се надлежни парох протојереј Велимир Јововић, парох страшевинско и старотребјешко-кличевски, честитајући свима празник Зачећа Светог Јована Крститеља, а онима који славе крсно име.

Свечано и молитвено било је и сјутрадан, у 16. недјељу по Духовима, када је служена света Литургија и одржан сабор, поводом црквене славе храма, која се, благословом Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, свенародно прославља у прву суботу или недјељу по празнику.

Литургију су служили: гостујући свештеник протојереј Александар Цинцаревић из Стокхолма и протојереј Велимир Јововић, старјешина страшевинског Саборног храма.

Вјерном народу бесједио је о. Велимир, надлежни парох:

„Ево, нас и јутрос окупљених благодаћу Божјом да наставимо да славимо Зачеће великог угодника Божјег Претече Крститеља Јована. Такође, ми данас прослављамо велике светитеље Цркве Христове, а то су: Света мученица равноапостолна Текла, чији храм се код нас налази у Даниловграду, а њена света рука чува у старој цркви сарајевској“.

„Прослављамо и Светог краља Стефана Првовјенчаног, брата Светог Саве и синовца му, Стефановог сина, краља Владислава, који је саградио велику Милешеву. И, заиста, Црква Христова нам је тако оставила да увијек славимо оне живе, јасне, упечатљиве примјере, свете и побожне људе који су прославили Бога на земљи. Шта је руководило такве људе да праведно, честито и поштено живе? Руководило их је само једно, то је Јеванђеље Божје, ријеч Божја, иста ова ријеч Божја коју смо јутрос и коју увијек на службама Божјим слушамо. Јутрос смо кроз ову поуку, можемо рећи, чули цјелокупно јеванђеље, све ријечи Божје, сабране у једну реченицу: Како хоћете да вама људи чине, тако и ви њима чините“, казао је, између осталог, свештеник Јововић, поручујући да Христос, Бог живи са Небеса, није само изговорио ову поуку, него је дошао у овај свијет, потврдио је и показао својим животом.

Након Литургије, у Парохијском дому у Страшевини, захваљујући прилозима вјерника, уприличена је трпеза љубави на којој је благосиљан и преломљен славски колач.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva