Покров Пресвете Богородице прослављен у Ђурђевим Ступовима

Веома свечано и молитвено је било на празник Покрова Пресвете Богородице, у недјељу 14. октобра 2018, у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и монаштва, служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Покров Пресвете Богородице прослављен у Ђурђевим Ступовима

Молитвено и литургијско сабрање увеличало је присуство вјерне и освештане копије Иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице, која је, као дар манастира Хиландара, након светог хода кроз Русију, у катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеве Ступове стигла у навечерје дивног Богородичиног празника.

Вјерни народ ријечима архипастирске бесједе поучавао је Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о Пресветој Дјеви Богородици, коју свете књиге, како је казао, упоређују, најчешће, са храмом Божјим.

Читања из Светог Писма Старог Завјета, уочи Богородичиних празника, односе се на скинију свједочанства, на старозавјетни Шатор гдје су се Јевреји, као изабрани народ Божји, окупљали око првосвештеника, а главне светиње, којима су указивали службу и поштовање, биле су Ковчег завјета, свијећњак, кадиони олтар, хљебови предложења и остало.

„Још у давним временима, на такав начин, Црква Божја је указивала на Пресвету Богородицу и Њену улогу у домостроју спасења рода људског. Свети цар Давид пјева: Сва је љепота, кћери Цареве, унутра. Не говори се, дакле, о спољашњој љепоти храма или скиније, Шатора свједочанства, свеједно, него се говори о унутрашњој љепоти скиније завјета и унутрашњој љепоти Пресвете Дјеве Богородице“, рекао је Владика Јоаникије.

Указао је да се ми, у овом времену, односимо, најчешће, према оној љепоти која је, по ријечима Његовог Преосвештенства, спољашња, док је унутрашња занемарена. То је, нагласио је Владика, потпуно погрешно.

„Та љепота споља, ако није и унутрашња, она је лажна. А Пресвета Дјева Богородица засијала је том унутрашњом љепотом и Њена душа свијетла као сунце, и Њене мисли, и Њена осјећања просвијетљена, оплемењена, одуховљена и Њена воља, у потпуности, спремна да служи Господу и да твори заповијести Господње, а оно што је необјашњиво и неописиво у тој љепоти је тајна Њеног мајчинства, материнства. Не може је објаснити ни људски, ни анђелски ум, ма колико био просвећен“, бесједио је Преосвештени Епископ Јоаникије.
Црква Божја зна, и слави и исповједа да се све догодило ради спасења рода људског, поручио је Владика, додајући:

„Син Божји настанио се у утроби Пречисте Дјеве и од Њене дјевичанске крви примио људску природу да би у људској природи извршио наше спасење. То је оно што читамо у Символу вјере, кратко изложено, али то су основне, темељне истине наше свете вјере“, казао је Владика Јоаникије.

Додао је, такође, да се мајчинство Пресвете Богородице, које славимо увијек, изнад свега, не пројављује само у томе што је Она родила Спаситеља свијета, то јесте главно и најважније, него се пројављује у сталној бризи за Цркву, за хришћане, за јединство Цркве.   
„Као што сваки родитељ брине за јединство своје породице, тако и Пресвета Дјева брине о свима нама, о јединству свих нас са Богом и једних са другима“, истакао је Његово Преосвештенство.

Он је навео да се данашњи празник прославља у Ђурђевим Ступовима са осјећањем благодарности због доласка Иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице, као дар манастира Хиландара.
„Монах Јован, подвижник, узео је од манастира Хиландара благослов и ову Икону, коју
је Игуман благословио да иде кроз Русију и ходочасти по руским светињама, а послије тога да се преда Епископији будимљанско-никшићкој, овој светињи. Ми благодаримо, још једном, манастиру Хиландару и игуману Методију, нашим молитвеницима пред Господом, који служе у нашој највећој светињи светогорској, одакле нас увијек грије Сунце божанске истине, правде и љубави“.

Владика се, кратко, осврнуо на дешавања у Украјини и покушају разбијања јединства првославног свијета:
„Молимо се Богу и Пресветој Богородици да свима буде на помоћи у овим тешким временима. Једна тешка брига сада мори Цркву Божју, а то је метеж који је настао у Украјини. Ми, наравно, подржавамо, увијек, само канонски поредак у Украјини и желимо свима у Украјини да се измире са Богом, са својом савјешћу и својим ближњима“.

„Надамо се у Бога, да ће ово искушење проћи и да ће канонска Украјинска православна Црква, на чијем челу је Блажењејши Митрополит Онуфрије, остати на свом мјесту. Вјерујемо да ће Бог услишити молитве тог вјерујећег народа, који опстојава под притиском разних искушења са Запада, а и ово искушење најновије је дошло више са Запада, него од цариградског трона“.

„Молимо се за братску слогу и љубав, за распету Украјинску православну Цркву, јер, ако је игдје на кугли земаљској народ побожан и молитвен, онда је то наш братски народ у Украјини, који испуњава свете лавре, Кијевско-Печерску лавру, лавру Светог Јова Почајевског, Светигорску лавру, старе светиње по Украјини и у Кијеву, који се слави као мајка руских градова, а многи су данас заборавили његову историју и његово завештање“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva