Владика Јоаникије на празник Зачећа Светог Јована Крститеља рукоположио новог ђакона

Празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у суботу 6. октобра 2018, молитвено је прослављен у Затону код Бијелог Поља. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и молитвено учешће вјерног народа.

Владика Јоаникије на празник Зачећа Светог Јована Крститеља рукоположио новог ђакона

Током свете службе Божје Владика је у чин ђакона рукоположио свршеног теолога Милосава Јовановића, који ће Светој Цркви Христовој служити у бјелопољском крају.

Надахнутом литургијском бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући данашњи велики празник.

 „Сабрали смо се да прославимо празник Зачећа Светог Јована Крститеља, да прославимо милост Божју, промисао и Божје старање о роду људском и цијелом свијету, јер, зачеће Светог Јована Крститеља је било чудесно, догодило се у вријеме када родитељи због старости, више, нијесу спремни за рађање. Дуго година, више деценија Свети пророк Захарија и Света праведна Јелисавета били су бездјетни, али су били праведни и побожни и Богу вјерни до краја“.

„Бог их је обрадовао у поодмаклим годинама и на такав начин пројавио своју изобилну милост, али не само због ово двоје побожних, благочестивих људи, него због цијелог рода људског“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Он је поручио да рођење Светог Јована Крститеља указује на Христово рођење.

„Иако је било по дејству Божје силе, али је било од родитеља Светих Јоакима и Ане, а рођење Христово било је од Духа Светог и од Пресвете Дјеве Богородице. Рођење Светог Јована Крститеља било је по дејству Божје силе, а рођење Христово било је силом Духа Светог, нешто много узвишеније, недокучиво људском разуму“, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је да Црква, прослављајући само рођење Христово, Пресвете Богородице и Светог Јована Крститеља, показује изузетност службе која им је била намијењена.

„Служба Светог Јована Крститеља била је по свему изузетна, величанствена. Величамо га и прослављамо као часног, славног пророка, претечу и крститеља Јована. Његова служба је била да припреми народ да што боље прими Спаситеља свијета Господа Исуса Христа и што прије повјерује у Њега, да што прије и што поузданије прими Његову ријеч, Његово Свето јеванђеље, Његово милосрђе, Његову љубав. Његова служба је, заправо, била у томе да припреми срца људска за долазак Господа Исуса Христа да би људи били спремни да Га приме својим срцем и да Га смјесте у свом срцу, а то је било најтеже“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

По Владикиним ријечима није лако поправљати окамењена људска срца и то никоме није могуће, осим онима којима је Бог дао ту благодат и силу. Светом Јовану Крститељу, због његове праведности, побожности, честитости, молитвености, непрестаног поста, подвига и равноангелског живота, Господ је дао силу ријечи и силу истине, којом је свједочио име Божје, да су се многи питали да је он можда Месија о Коме су ранији пророци говорили.

Свети Јован Крститељ је своју службу, на узвишен начин, свечано и часно обавио и запечатио својом крвљу мученичком, када је изобличио моћнике овог свијета због правде и истине Божје.

„Свети Јован је изобличио тадашњег Ирода и платио главом за ту своју ријеч. То је, заправо, било његово свједочанство и потврда цијеле његове службе и указање на страдање Христово, које је ускоро услиједило. И по томе је он био претеча и пророк. Врхунац његове службе је када је на Јордану крстио Господа Исуса Христа, када је познао својим духовним очима, а и тјелесним видио Христа Господа, видио Његову славу и Његово искупитељно дјело које ће извршити“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Преосвећени Епископ је, пригодним словом, поучио новорукоположног пастира о животу и раду свештенослужитеља на њиви Господњој.

„Нека буде благословен и срећан чин нашем новом свештенослужитељу оцу ђакону Милосаву, који се лијепо школовао и припремио за ову свету службу. Ако Бог да, биће свештеник у бјелопољском крају, биће ваш свештеник  и наш саслужитељ. Да га лијепо примите, да и вас Бог благослови његовим молитвама, а он да се лијепо потруди, увијек слиједећи примјере светих свештенослужитеља, Божјих угодника, јер ако тим путем буде ишао неће погријешити, него ће његова служба бити благословена њему и његовом дому и његовим парохијанима будућим. Да не посустане нарочито кад је тешко, треба издржати тешке моменте, па онда и Бог помаже, Божја милост притиче кад Господ види да има вјере“, закључио је Епископ Јоаникије.  

Храмовна слава цркве у Затону прослављена је ломљењем славског колача. Домаћин славља, заједно са Затонцима и надлежним парохом свештеником Синишом Јанковићем, био је Војо Мердовић.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva