А сам Господ Исус Христос јесте оно право једино богатство, истина и живот

Будимо у Богу, будимо са Богом, спремајмо се кроз свети пост и молитву. Сјетимо се оне приче када је Христос истјерао демоне из оног дјечака рекавши: овај род ( демонски) изгони се само постом и молитвом. То нека нам буде оклоп против мрачних, демонски сила, и нека нас укрепљује у вјери  православној, у вјери Христовој

А сам Господ Исус Христ јесте оно право једино богаство, истина и иживот

У цркви светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу Литургију у недјељу је служио јереј Никола Скопљак. Осврћући се на Јеванђеље послије прочитаног Јеванђеља о. Никола је казао да све оно чиме се човјек богати на овом свијету само привремено.

“Свако богатство које је пролазно, пропадљиво, и има рок трајања постаје кварно. Узмимо обичне производе на којима пише рок трајања, зато што су пролазни и пропадљиви. Само она богаства која су вјечна, која смрт не може да разбије и која се носе у вјечни живот су права. А сам Господ Исус Христ јесте оно право једино богаство, истина и живот. Сложићемо се да је сваком потребан дом, храна и одијело, и да нам је то тако  Бог оставио. Да се користимо онако како нам треба а не да постајемо робови материје, страстима, наслађивању, и да нам то буде истинско добро. И управо данашње Јеванђеље нам говори о таквом једном човјеку, који је сакупио љетину, оградио је плотом  све оно што је родило у њиви и винограду и рекао: Ево душо моја,  једи пиј и весели се, имаш много”. Па да се запитамо из овог јеванђеља да ли може душа да једе и пије. Наравно да не, тијело се храни и једемо за тјелесно добро”, бесједио је о. Никола, додајући да души не треба храна која трује  и која се избацује из човјека, већ истинска духовна храна, да  се њоме насићује, напаја и иде у живот вјечни.

Отац Никола је подсјетио на оно што је Господ оставио- његове врлине.

“А поред тога је оставио пост, молитву и Божје заповијести, дао нам свету цркву и кроз њу свете тајне, на првом мјесту свету тајну крштења, покајања, причешћа, кротост, смирење, љубав једних према другима, кроз заповијест- љубимо једни друге као што Отац небески љуби нас. На то треба да се позивамо, и такву храну нудимо души и пребивамо у њој за вјечна царства. Пост и молитва јесу пут који нас води ка вратима раја, царства небескога, води нас према ка сједињењу са живим Богом, кроз свету тајну причешћа и који јесте смисао свих сабраних. Какав нам је живот без Христа- никакав. А живот у Христу јесте кроз свету тајну причешћа. Зато будимо у Богу, будимо са Богом, спремајмо се кроз свети пост и молитву. Сјетимо се оне приче када је Христос истјерао демоне из оног дјечака рекавши: овај род ( демонски) изгони се само постом и молитвом. То нека нам буде оклоп против мрачних, демонски сила, и нека нас укрепљује у вјери  православној, у вјери Христовој. Дајмо и ми дио жртве да би прославили Бога Тројединог, Оца, Сина и Светога Духа  и њему нека је слава, хвала у вијекове вијекова”, бесједио је о. Никола.

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva