Прослављен Свети краљ Стефан Дечански

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, у суботу 24. новембра 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Мајсторовина.

Прослављен Свети краљ Стефан Дечански

Преосвећени Епископ Јоаникије, у архипастирској бесједи, је подсјетио да је овај манастир, према предању, подигао син Светог Стефана Дечанског - краљ, касније цар Душан, кога је народ називао Силни, а о коме је пјева и наш највећи пјесник, Његош.

„Поједини, данас, говоре да Немањићи нијесу оставили никакав траг у Црној Гори. То су они који не знају историју, који неће да знају или имају намјеру да је бришу“, оцијенио је Владика.

Свети краљ Стефан Дечански био је мученик цијелог живота, а оно што га је кријепило и уздизало, нагласио је Епископ, јесте вјера у Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

„Његов живот је, још од дјетињства, био страдалан. У средњовјековној Србији, иако је период Немањића златни период наше историје, било је много тешкоћа и нестабилности, промјена на престолу српских краљева, било је и убистава, као што се види из житија Светог краља Стефана Дечанског“, навео је Владика, напомињући да је то карактеристично и за друге власти.

Подсјећајући сабране на живот Светог краља Стефана Дечанског, Епископ Јоаникије је казао да је он у ранијој младости, какав је тада био обичај, предат као таоц Татарима, како би Србија гарантовала мир. Његово ропство, на срећу, није дуго трајало.

„Касније, као млади краљ, наследник, добио је на управу Зетску област. Било је много сплетки које је, најчешће, изазивала властела због својих интереса, а тамо гдје су интереси, не гледа се, више, ни вјера, ни част, ни поштење. Поједини су хтјели да смијене краља Милутина, касније су се уплели људи око њега и његова супруга Симонида је имала своје планове око наследства, а Свети Стефан Дечански бива кажњен страшном казном, ослијепљен је и тиме онеспособљен да наслиједи краљевску власт“, навео је Његово Преосвештенство.

Међутим, промисао Божја била је другачија. Послат је у један манастир у Цариграду. Иако слијеп и понижен, заједно са породицом, Свети Стефан је трпио и узносио благодарност Господу.

„На такав начин се сједињавао са Господом Христом, распетим, оклеветаним, пониженим, ради нас и нашег спасења. Сам византијски цар примјетио је колико је побожан, богобојажљив, мудар, далековид, колико му је Господ дао велике дарове због његовог трпљења, па га је уважавао, а један од хиландарских игумана успио је да убиједи краља Милутина да врати назад свог сина и да се измири са њим“.
„У међувремену, њему је, на чудесан начин, повраћен вид, молитвама Светог Оца нашег Николаја Мирликијског Чудотворца. То чудо је посвједочено на многим иконама и свједочанствима, које је свједочио и сам краљ Свети Стефан дечански“, бесједио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Свети Стефан је, затим, добио на управу Будимљанску жупу, којој су, у то вријеме, припадали и крајеви садашње Епархије будимљанско-никшићке. Предање, по коме је ову цркву подигао краљ Душан, живјело је у овој светињи кроз вријеме.

„Колико су год тешке прилике, данас су Дечани у сјају свјетлости Божје од свете службе, од молитве и тамјана који се Богу приносе, од вјерујућег народа који се тамо сабира и слави име Божје. Та светиња и мошти Светог краља Стефана Дечанског привлаче не само српски народ, него све остале православне народе и иновјерне и многи побожни Албанци, који су друге вјере, долазе светом кивоту краља Стефана Дечанског, добијају утјеху и исцјељење, јер Свети краљ, као и Свети Василије Острошки Чудотворац, помаже и чудотвори“, поручио је Владика.

Казао је, такође, да су Косово и Метохија огњиште српског народа кроз вјекове, ослонац, гдје је наш најдубљи корјен и наше највеће светиње.

„У праву су они који говоре: док је свети краљ на Косову и док су наше светиње и мошти осталих светитеља на освећеном Косову, како год било, оно је света српска земља. Цио српски народ је везан за Косово, не само они који живе тамо, они, свакако, највише, али, заправо, сви смо везани за нашу светињу. Данас, иако нијесмо били у прилици да одемо до Дечана, идемо колико можемо и кад год можемо, сабрали смо се овдје, у овој немањићкој светињи, да прославимо име Божје, Пресвету и живоносну Тројицу, да прославимо оваплоћење Христово, Његово страдање и васкрсење“.

„Да на такав начин посвједочимо да идемо путем Христовим, путем Божјим као и наши свети преци, међу којима се Свети краљ Стефан Дечански истиче својом вјером, трпљењем и невином смрћу, а понајвише својим чудесима, миомиром његових светих моштију, оним светим миомиром који исцјељује слабости душе и тијела, обнавља вјеру у срцима људи, обнавља наш ум, наша осјећања, нашу вољу и цијело наше биће“, закључио је Епископ Јоаникије.

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva