Вечерњa с чином праштања у манастиру Ђурђеви Ступови

У навечерје Великог часног поста, у недјељу 10. марта 2019, у манастиру Ђурђеви Ступови служена је вечерња служба праштања којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Вечерњa с чином праштања у манастиру Ђурђеви Ступови

Сабраним вјерницима, свештенству и монаштву архипастирским словом обратио се Владика Јоаникије, пожеливши свима срећан и благословен пост.

Истакао је да када започињемо пост најважније је да обратимо пажњу на нашу молитву, каква је наша молитва и колико смо пажљиви у њој.

„Свако ће се научити томе ако настоји, узмите Молитвеник, узмите Свето писмо, то треба да вам буду основне књиге, а када научимо да се молимо, када се душа научи да разговара са Богом живим, истинитим онда ће Господа упознати као Спаситеља и Искупитеља, као Онога Који је дошао у овај свијет и толику љубав, толико човјекољубље пројавио да је за сваког од нас, појединачно, крв своју пролио, живот свој положио. Та љубав Божанска препорађа, она од нас чини праве хришћане“, казао је Преосвећени Епископ.

Прави хришћанин, додао је Владика, је онај који је упознао Христа као Учитеља, али још није прави хришћанин, ако Га није познао као Спаситеља.

„И зато овај пост има двије димензије: подвижничку, учитељску, али, нарочито, у току Велике недјеље, ми се са Христом срећемо као са својим Спаситељем. Цио пост, пред крај, доживљавамо као припрему да бисмо се достојно поклонили Крсту Христовом, Његовим страдањима, Његовој жртви, гробу Његовом живоносном и да бисмо припремили своју душу за радост Васкрсења, дакле, да упознамо Христа васкрслог, Спаситеља цијелог човјечанства, свих покољења“, указао је Владика Јоаникије.

Наш пост, по ријечима Његовог Преосвештенства, има садржину, није празна прича о уздржању од тјелесне хране, јер је то, навео је Владика, само почетак.

„Овај пост који је веома строг има, то се стално наглашава, оно што је димензија духовног поста, то је да душа пости од злобе, да избацује из себе све лоше садржаје, а да уноси божанску истину, божанску правду, божанску науку, божанску љубав, да се тиме обогати и да се тиме препороди. Онда улазимо у Велику недјељу, која је, по свему, изузетна“.

„Када долазимо редовно на богослужења ми се осјећамо као да смо у Нојевој барци. Сигурни смо, јер нас Мајка Црква држи као што мајка држи дијете у свом наручју. Дијете у наручју своје мајке је сигурно, оно може да напредује, оно се обликује, узраста. Човјек је увијек дијете и његова мајка права је Црква Божја која га његује стално, храни, кријепи, подиже, просвјетљује, учи, даје му своју љубав“, истакао је Владика Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је затражио опроштај од сабраног свештенства и вјерника.

На крају богослужења, како налаже црквено правило и пракса Цркве пред почетак Васкршњег поста, приступило се међусобном опраштању грехова, свештенослужитеља и присутног вјерног народа Божјег.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva