Епископ Јоаникије служио Канон Светог Андреја Критског

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је током прве недеље Великог поста, у сриједу 13. марта 2019,  Покајни канон Светог Андреја Критског у манастиру Ђурђеви Ступови, уз саслужење свештенства и братства Манастира.

Епископ Јоаникије служио Канон Светог Андреја Критског

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, пожеливши да им Пост буде благословен и на спасење душа. Он  је позвао вјерне да се у свете дане Великог Часног поста, нарочито, сјећају Христовог поста и искушења, која је претрпио од демона, противника Божјег и крвника људског ради нашег спасења.

„Он је та искушења примио на себе да би нама дао силу да та искушења пребродимо у овом животу, јер, као што то бива међу нама, ако је један од нас способан да претрпи и побједи и ако смо ми са њим, онда и ми можемо да се надамо у побједу. Пошто се ради о Богу живом Спаситељу, онда је побједа сигурна за све оне који су са Њим, а овај пост је најбоље свједочанство ко су они који су са Њим. Ко није спреман да трпи с Њим заједно, тај нема истинске заједнице са Њим, а ми се у току поста боримо, прије свега, са својим искушењима, али ако са вјером приступамо посту онда је и Бог са нама“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Поручио је да је Пост наше свједочанство да смо спремни да трпимо са Христом, ради Њега.

„Овај Пост се може схватити и протумачити као тихо, лагано проливање крви за Христа, свједочење своје вјере ако на прави истински начин постимо, а то, свакако, није узалуд и не остаје без награде. Сваки наш, па и најмањи труд, Христа ради, је богато, изобилно и, више него што ми можемо очекивати, награђен. Баш у ове свете дане видимо како Господ као Пастир сабира своје стадо, сабира своје ученике“.

„Овај Канон Светог Андреја Критског сав је у знаку покајне туге, у знаку покајања, туге због грехова и молитве Богу да нам опрости, да нам буде милостив, да нас оснажи, окријепи, очисти, просвијетли. Рекло би се да је човјеку тешко и необично да се толико каје, међутим, ми имамо прилику да се највише народ сабира на ова дневна богослужења, то никако не би могло бити да народ не осјећа присуство Учитеља и Спаситеља Господа Исуса Христа са нама кроз ове свете дане. Тако је кроз цио овај свештени Пост, то, нарочито, осјећамо у ове прве дане, а треба да се потрудимо да тај осјећај продужимо чистотом свог поста и обраћајући пажњу на духовну страну Поста да бисмо се, на такав начин, спремили за улазак у Велику недјељу, која је предверје Васкрсења Христовог“, бесједио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva