Епископ Јоаникије на Теодорову суботу служио Литургију у манастиру Добриловина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Теодорову суботу, 16. марта 2019, са свештенством, Свету Архијерejску Литургију, у манастиру Добриловина.

У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ Јоаникије казао је да је Теодорова субота, по много чему, знаменита, прије свега, зато што се Свети Теодор у овај свети дан прославио јавно, послије своје мученичке смрти.
„Бог га је прославио, чим, је примио мученичку смрт за Господа почетком IV вијека, а педесетак година касније јавио се хришћанима у вријеме гоњења. Био је један цар безбожни, послије Светог цара Константина, који се вратио на незнабоштво и почео гонити хришћане, звани Јулијан Одступник. Био је гонитељ, подобан оним злим гонитељима хришћана од Нерона до Диоклецијана. Хтио је да понизи хришћане на тај начин што у вpијеме поста, када је мало намирница које људи у то вријеме користе, да се све друге намирнице повуку са пијаце, само оне које хришћани користе у вријеме поста да се покропе идоложртвеном крвљу и оскрнаве. На тај начин је хтио да понизи хришћане и њихову вјеру, њихово учење и њихову савјест“, бесједио је Његово Преосвештенство.
Додао је да се Свети Теодор јавио једном цариградском архиепископу и рекао му да кувају кољиво, заправо, жито и мед како би хришћани у току поста исхранили своје породице, а да се не оскрнаве.
„Видио је убрзо Јулијан Одступник да је надмудрен, а ова Теoдорова субота није значајна само по томе, него што је она постала символ Часног поста. У току прве седмице пости цио народ, мало строже, а причешћује се на Теодорову суботу и прву недјељу. Теодорова субота, у појединим крајевима, и данас, је свенародни црквени сабор што, свакако, није случајно, јер је почетак Часног поста, спремамо се за Васкрсење Христово, дан је Светог причешћа, прослављамо Светог Теодора, па шта има од тога веће и љепше“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
Пожелио је сабранима да им пост и свето причешће буду на здравље, на спасење и укрепљење духовно.
Мати Макрини, игуманији манастира Добриловина заблагодарио је на гостопримству и позиву да се, на Теодорову суботу, молитвено сабирају у овом древном и славном манастиру.

 

 

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva