Васкршњи пост је темељ и образац свим осталим постовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у Недјељу праштања – Сиропусну, уочи почетка Великог поста, 10. марта 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Супови, уз саслужење свештенства, монаштва и молитвено учешће вјерног народа.

Васкршњи пост је темељ и образац свим осталим постовима

Ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, пожеливши срећан и благословен наступајући Васкршњи пост.

Казао је да најчешће имамо погрешну представу да је пост само уздржање од мрсне хране, и то да, у вријеме поста, треба да се више молимо, чинимо добра дјела, али, врло често, се то претвари у формалност и питање је да ли се код нас догодила нека важна промјена.
„Света Црква нас упозорава ријечима Божјим, неколико недјеља уочи Часног Великог поста, који је образац за све остале постове, темељ свим осталим постовима, да треба да обратимо пажњу, не толико на сам пост, то се, једноставно, подразумијева, него да, нарочито, обратимо пажњу на наше мисли, наша дјела, да преиспитамо нашу савјест, наше навике, односе према ближњима и да се потрудимо да их, не само да поправимо, него и, у много чему, унапредимо, уљепшамо, усавршимо. Ми почињемо од тога да ли с неким говоримо или не, али, то је само прва степеница. Треба да једни у друге стекнемо повјерење, да се почнемо једни на друге у заједници ослањати, сарађивати, разумијевати, па тек онда да се стигне до љубави о којој говори Христос“, рекао је Владика Јоаникије.

Ова недјеља, по ријечима Његовог Преосвештенства, указује на то да не треба да започнемо пост ако се не измиримо и не затражимо опроштај. Увијек, када се причешћујемо, имамо упозорење да смо дужни опростити од свег срца онима који су нам нанијели неку неправду или увреду.

„Треба да имамо широко срце према ближњима, да отворимо своју душу, своја срца према ближњима, а то отворено срце онда Господ види, па ће га обасјати својом љубављу и својим благословима“, поручио је Епископ, додајући да уочи почетка Васкршњег поста постоји Вечерња служба праштања на којој је уобичајено, од давних времена, да једни од других затражимо опроштај пред лицем Божјим.
„Колико је важно знати тражити опроштај, толико је, исто, важно знати и дати опроштај од срца. На такав начин постављамо добар темељ за наш живот, а посебно за подвиг поста. Једино ће нам, на такав начин, овај пост бити благословен и донијеће нам велику радост, донијеће нам ослобођење од лоших навика, лоших мисли, лоших дјела, лоших склоности, од наших зала, да нас ослободи од тога, да нас препороди истински“.

„Да би у овом посту све то било како ваља позвани смо на покајање, редовно, да исповиједимо своје гријехе пред лицем Божјим, али и пред лицем Његових свештенослужитеља. Бог је тако устројио Свету Тајну исповјести да се исповједамо код свештеника и да бисмо чешће приступали Светим Тајнама Христовим. Сваки наш подвиг, наша добра дјела, наше добре намјере буду оснажене, освећене и добијају пуноћу кроз Свете Тајне Христове. На такав начин, будите сигурни, идемо правим, Божјим путем“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

На крају своје бесједе Владика је поучио да треба да читамо ријеч Божју и држимо се Онога Који је истински учитељ.

„Имамо учитеља и учитеља, професора и професора, али је само Један истински Учитељ и Спаситељ - Господ Исус Христос, Који нам се стално обраћа кроз наше молитве, кроз читање Светог писма, кроз наш одлазак у цркву имамо контакт са Њим. Да се Његовог скута држимо, да Његовим путем идемо и никада залутати нећемо. Нека буде на здравље, на спасење и благословен почетак Часног поста!“, закључио је Владика Јоаникије.  

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva