Донаторско вече у Будви за берански Саборни храм Светог Симеона Мироточивог

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија у Будви је, у четвртак 30. маја 2019, одржано донаторско вече на којој су прикупљана средстава за завршне радове на изградњи Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама.

Донаторско вече у Будви за берански Саборни храм Светог Симеона Мироточивог

Протојереј Борис Радовић, парох будвански ријечима срдачне добродошлице поздравио је бројне добротворе, привреднике Будве и других градова, свештенство, монаштво и све оне који су присуствовали хуманитарној вечери, међу којима конзула Републике Србије у Црној Гори г.-дина Зорана Дојчиновића и Преосвећеног Епископа Јоаникија.

„Знали су наши свети преци да је земаљско за малена царство, а Небеско увијек и довијека и због тога су зидали велике и славне задужбине: Хиландар, Жичу, Студеницу, Сопоћане, Ђурђеве Ступове, Морачу и друге велике, славне светиње. Храм Светог Симеона Мироточивог јесте наш мали дар нашем духовном Оцу и учитељу Светом Симеону и, ево, вечерас, диван повод да се сви укључимо и помогнемо изградњу овог дивног и за Црну Гору и читаво православље, а нарочито за православље у Црној Гори, значајног храма“, рекао је о. Борис.  

Сабрање је благословио Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, наводећи да су сличне донаторске вечери за Саборни храм Светог Симеона Мироточивог раније организоване у Београду и Беранама, а у Будви се одржавају трећи пут.

Саборни храм, додао је Владика, лијепо се гради и очекује се да ће ускоро бити и завршен.

„Храм ће бити мањи од подгоричког и барског, али је и он, такође, један од монументалних храмова. Гради се од најскупљих материјала, јер се подиже за будућност и за вјечност. Благослов је за сваког да да свој прилог за градњу тог Храма и увјерени смо да ће свакога ко учествује својим прилогом Бог наградити здрављем, срећом и напретком, њих и њихове породице“, рекао је Преосвештени Епископ Јоаникије.

Владика је оцијенио да српски народ није указао дужну пажњу великим људима из своје историји, а један од њих је и отац Светог Саве, први велики ктитор код Срба, утемељивач државе, Свети Симеон Немања.

„Захваљујући богомудрим потезима Светог Симеона Мироточивог од његове државе израсло је краљевство и царство. Од њега до задњег потомка на његовом престолу је преко 200 година, а пут и примјер живота Светог Симеона био је надахњујући за све наше претке. Красила га је тако дубока вјера да све што је чинио, чинио је за славу Божју, и када је војевао, и када је сабирао свој народ, подизао светиње“, казао је Епископ Јоаникије, подсјетивши и на то да је Свети Симеон пред крај живота власт предао сину Светом Стефану Првовјенчаном краљу, а потом се повукао да последње године проведе у посту и молитви и да своју душу и мисли принесе Богу на дар.

Примјерима Светог Стефана Немање и супруге му Преподобне мати Анастасије ишли су, до недавно, оцијенио је Владика, многи из нашег народа, али смо, последња два вијека, заборавили значај њихових благочестивих живота.

„Од свих храмова, подигнутих Светом Стефану Немањи, овај који градимо у Беранама је највећи и биће, ако Бог да, најљепши. И то што ћемо урадити за славу Божју и спомен Светог Стефана Немање је мало, али, оно што урадимо, увјерени смо да смо урадили са правим мотивом и да ће за то Бог нас и наше потомство благословити и све оне који се уграде у ово свето Божје дјело“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Захвалио је свим добротворима, којих је, по ријечима Владике, огроман број, међу којима има великих добротвора и ктитора овог светог Храма.

„Ми смо се, вечерас, овдје сабрали да дамо свој прилог и укључимо се, неки по ко зна који пут, а неки, можда, први пут, свеједно. Требаће ваша љубав и доброта овом Храму да би се завршио и заблистао, да бисмо се у њему, убрзо, ако Бог да, окупили на светом богослужењу и на брзо освећење. Ја од срца желим да се захвалим свим добротворима, онима који су се потрудили око ове вечери, а то данас није баш лако организовати. Хвала и домаћину ове куће гостопримства нашем Ђуру Пејовићу и његовом сину Николи, заиста, даље не бих могао да помињем, јер не могу набројати све који су се потрудили око организовања ове донаторске вечери“, рекао је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.   

Предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић је заблагодарио на организовању овако дивне вечери на којој се „окупљају браћа и сестре, а имају узвишен циљ и жељу да помогну изградњу светиње у Васојевићима“.

„Браћа из Боке, српске Боке и широм васељене, труде се да буду сједињени, да од срца радимо ово богоугодно дјело. Ваше присуство, ваша донација и ваша љубав је гаранција да ћемо успјети. Ова тешка времена, а увијек су била тешка на овим просторима, нас сједињују и то је наш завјет. То што је српски народ увијек у искушењу нам, вјероватно, даје снагу да истрајемо и снажи нас да не клонемо; то је наша снага, уз наше Владике и наше свештенство“, казао је Царевић.

На крају вечери, још једном се захвалио надлежни Епископ, Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је истакао да ће средства прикупљена на донаторској вечери у Будви дати велики замах даљој градњи храма Светог Симеона Мироточивог.

„Ово је саборност, ми заједно градимо храм Светог Симеона Мироточивог. Није случајно што је у Беранама, у центру Васојевића, центру Старе Рашке, у оном дијелу српских земаља, које су увијек представљале везе између Рашке и Зете. Данас ту не постоји граница између Србије и Црне Горе, нека администрација и неке рампе постоје, али граница не постоји, нити може неко раздијелити један те исти народ“, поручио је Владика.  

Организатор вечери био је Јанко Димић, који је и раније успјешно организовао добротворно вече за исти Храм у његовим родним Беранама.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva