Рукоположење у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Духовски понедјељак, 28. маја 2018, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Рукоположење у Ђурђевим Ступовима

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке и Милешевске, уз молитвено учешће вјерног народа.
Владика се присутнима обратио поучним словом о великом Празнику Педесетници. Казао је да је наша света вјера – вјера у Свету Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, како исповједамо у Символу вјере, тако се и крштавамо, клањамо се Пресветој и животворној Тројици и призивамо Свето име Божје.

„Оцу нашем Небеском, Који је коријен божанства, који рађа Сина и происходи Светог Духа, обраћамо се чудесном молитвом Оче наш, то нам је дао Господ Исус Христос и Дух Свети да се обраћамо Богу живоме, Оцу нашем Небеском као свом оцу. То само има света вјера православна да се Богу живоме обраћамо као своме оцу“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије, додајући да се други, народи друге вјере Богу обраћају као судији, као творцу, само се хришћани Богу живоме обраћају као своме оцуу.

Право да се тако моле, нагласио је Владика, имају они који истински вјерују у Његовог Сина оваплоћеног и у Духа Светог.

„Сину Божјем обраћамо се најчешће, довољно је само да поменемо ону молитву, а има их много више, али једна молитва је и названа именом Христовим, па се зове Исусова молитва, кратка молитва, која је уједно и кратко исповиједање свете вјере православне. Има више облика те молитве, али важно је призивање имена Господа Исуса Христа“.

„Када призивамо Христа, призивамо истовремено и Његовог беспочетног Оца и славимо Пресветог и живоносног Духа. Име Христово које призивамо освећује наше биће, наш ум и наше срце, исто као у молитви Оче наш што се наше биће узноси ка Богу, предаје Богу, посвећује Богу и што том молитвом измољавамо милост и опроштај грехова за нас и за ближње, свако добро за овај свијет. Тако исто, и Исусовом молитвом стиче се, заправо, исто“, бесједио је Владика.

Додао је да данас славимо Духа Светог, јер је други дан Тројица, Духовски понедељак посвећен, управо, слављењу Духа Светог, трећег лица Свете Тројице.  

„Од њега је пуноћа истине, пуноћа вјере, пуноћа правде, јер се све печати Светим Духом и Свети Духа нас надахњује да вјерујемо у Оца и Сина. Њега, исто тако, поштујемо као Оца и Сина, Он је исте природе као Отац и Син, славимо Свесветога и живоносног Духа Који нас подстиче да, непрестано, узносимо хвалу Богу живоме, Оцу небеском, да славимо Исуса Христа, али не заборављамо и Онога Који нас надахњује, Који нас просвећује, очишћује, оживотворава, Духа Светог и Њега заједно славимо са Оцем и Сином“.

„Наша вјера је света, живоносна, вјера која препорађа, очишћује, измирује, тјеши, а Дух Свети је назван Утјешитељем, Оним Који је дошао послије Христа и у име Христово, Кога је Бог Отац, преко свог Сина, послао у овај свијет да нам дарује пуноћу истине и да, будући у заједници са Њиме, будемо у заједници са Оцем и са Сином, са оваплоћеним Сином Божјим. Од Њега је сваки дар и сваки савршени поклон, јер Отац преко Сина дарује све дарове Цркви Божјој“, истакао је Његово Преосвештенство.

По његовим ријечима највећи дар је дар свештеничке службе, дар свештенства.

Литургијско сабрање, у манастиру Ђурђеви Ступови, увеличао је радосни чин рукоположења. Преосвећени владика Јоаникије у чин јеромонаха рукоположио је јерођакона Саву Вукајловића, сабрата Манастира.

„Данас смо имали изузетну прилику да добијемо новог свештенослужитеља олтара Господњег, нашег јеромонаха Саву досадашњег ђакона. Надамо се да ће Господ, као што је просте и неуке рибаре научио да буду Његови апостоли, проповиједници истине Божје, љубави, правде, милости и спасења роду људском, тако и нашег Саву, као и сваког другог ревносног свештенослужитеља, учинити добрим свештеником, добрим јеромонахом“.

„Повјерено му је велико бреме, али му је дат и велики дар. Довољно је само да тај дар поштује и чува, да служи и живи у сагласности са даром који је данас добио, јер је, милошћу Божјом и молитвом Епископа, свештенства и цијелог народа, сишао на њега данас Божји благослов и Дух Свети га је оснажио да врши свештеничку службу. Ово је темељ и почетак, али је призван, кроз овај свети чин, да сав свој будући живот посвети свештеничкој служби, послушности Цркви Божјој и слави Божјој. Само то нека чини и Господ, Који преизобилно даје благодат, милост, истину, храброст и способност свима који Му служе, неће га никада оставити“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva