Награда "Извиискра Његошева“ уручена овогодишњем добитнику Ранку Јововићу

На свечаности, која је у навечерје празника Светог Василија Острошког, у петак, 11. маја 2018, уприличена у Парохијском дому у Никшићу, књижевна награда “Извиискра Његошева“ уручена је овогодишњем добитнику пјеснику Ранку Јововићу.

Награда "Извиискра Његошева“ уручена овогодишњем добитнику Ранку Јововићу
У име оснивача овог значајног књижевног признања Епархије будимљанско-никшићке и компаније Мона из Београда, сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. Владика је, честитајући наступајући празник Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца, захвалио на присуству Његовом Високопреосвештенству Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Г. Амфилохију, предсједнику и члановима жирија за додјелу награде „Извиискра Његошева“, изасланицима Министарства правде Републике Србије, брачном пару Момировић, власницима компаније Мона, који су финансијски покровитељи награде, те свештенству, монаштву, јавним и културним посленицима и бројној публици.

Жири за додјелу награде „Извиискра Његошева“ у саставу: проф. др Јован Делић, предсједник, Милутин Мићовић, проф. др Иван Негришорац, проф. др Ранко Поповић и др Драган Хамовић је раније одлучио да се шеста по реду награда „Извиискра Његошева“ за 2016./2017. додијели пјеснику Ранку Јововићу за његово цјелокупно пјесничко дјело, а поводом књиге „Сузе Марка Миљанова“.

Добитнику награде Ранку Јововићу је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије уручио повељу, Јован Делић, предсједник жирија је предао плакету, рад ак. вајара Љубише Манчића, а власник компаније Мона Ђорђије Момировић новчани износ награде.

Након церемоније уручивања признања проф. др Јован Делић је прочитао одлуку жирија у којој се, између осталог, каже да се навршава педесет година од појаве прве Јововићеве пјесничке књиге „Гвоздена шума“ (1968.), а за протекло пола стољећа овај пјесник је објавио  шеснаест књига. Својим пјесничким књигама Ранко Јововић је стекао јединствен, препознатљив, непоткупљив пјеснички глас међу српским пјесницима, глас протеста, непристајања, посртања у тежњи за слободом.

„Одбацујући све што је књишко, што није везано за живи живот и крваву стварност, Јововић, већ пола вијека, својим дивљим плачем поздравља дивље пјеснике свијета својим гласом новорођеног дивљака, не марећи за славу поетика и ослањајући се на гласове и пјесничке судбине неприлагођених: Ђуре Јакшића, Милоша Цењанског, Рада Драинца, Бранислава Петровића. Његова поезија се храни ужасима овога свијета, којих се надоживљавао и нагледао. Тих ужаса – личних, животних и националних, историјских - препуна је Јововићева поезија, и она од тих ужаса живи и мијеси свој мрачни хљеб“, наводи се у образложењу.

Делић је додао да у знаку Његошевог стиха „Суза моја нема родитеља“ протиче Јововићев живот, од дјетињег плача и пјевања, до првог дивљег плача.

„Чежња за сузиним родетељем постаје и чежња за сузом коју ваља вратити у људско око, јер је она знак и мјера срца, јер је „извор људског“, јер је знак стида и честитости. Отуда и сузе Марка Миљанова, које се цијело стољеће не суше над Црном Гором и њеним удесом. Своју лирику, па и своју дивљу сузу, Ранко Јововић самјерава епском парадигмом, и по том самјеравању, и по тим сузама без родитеља и по плачевима над Црном Гором, како су тумачи примијетили, блиска је Матији Бећковићу“, наводи се у образложењу.
О пјесништву Ранка Јововића, овом приликом, говорили су: Преосвећени Епископ Јоаникије и проф. др Иван Негришорац, члан жирија и предсједник Матице српске.

На пјесничкој и духовној светковини обратио се и добитник награде, Ранко Јововић изложивши своје пригодно слово, насловљено са „Дабогда цркли и ви и Библија“. Обраћање је завршио казивањем Поеме о Његошу.

Награда „Извиискра Његошева“ установљена је 12. маја 2007. одлуком Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и компаније Мона, а поводом 160 година од првог објављивања „Горског вијенца“ и носи првобитни назив овог спјева. Основана је у доба када је некадашња Његошева награда угушена.

Програм свечаног уручења награде употпунио је хор Преподобне мати Ангелине под диригентском палицом проф. Ане Бојић. Публика је имала прилику да одгледа кратак филм о историјату књижевне награде „Извиискра Његошева“ и њеним досадашњим добитницима.  

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva