Епископ Јоаникије на Духовски уторак служио у Трепчи код Андријевице

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Духовски уторак, 29. маја 2018. Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Јевстатија у Трепчи код Андријевице.

Епископ Јоаникије на Духовски уторак служио у Трепчи код Андријевице

Саслуживало је свештенство беранско-андријевичког намјесништва и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, а у литургијском сабрању учествовао је молитвено вјерни народ овог краја.

Прослављајући празник Силаска Светог Духа на апостоле, сјећамо се оног чудесног догађаја, који се догодио у давнини на Гори сионској када су Свети апостоли, сабрани на молитву, кроз неку хуку, осјетили више срцем, него својим тјелесним ушима, наилазак Светог Духа, казао је, у својој архипастирској бесједи, Епископ Јоаникије.

Тај догађај, без обзира колико се давно догодио, има, по Владикиним ријечима, значај и данас, као у онај први дан, јер Божја дјела по свом дејству не застаријевају, имају непролазни значај.

„Господ је заповиједио својим апостолима да се не разилазе док не приме Светог Духа, док се, како Он каже, не обуку у силу са висине, у благодат Пресветог Духа, а то значи благодат Божје истине, правде, љубави, доброте мудрости и свјетлости. Када се то догодило Он им је тиме дао пуномоћство да проповиједају Његово јеванђеље по цијелом свијету. Бог укрепљује слабости људске, оснажује наше немоћи и просвјетљује нас неразумне у овом свијету. Тако је Господ просте рибаре својом науком и својим дјелима, а нарочито овим чудесним догађајем када их је обукао у силу са висине, у силу благодати, милости и љубави своје, опуномоћио да свједоче Његово јеванђеље, да свједоче Његова дјела и проповиједају Христово оваплоћење, Његово страдање, смрт и васкрсење“, рекао је Његово Преосвештенство.
Он је, овом приликом, изразио захвалност свештенику Жељану Савићу, пароху трепачко-шекуларском, који са службом сели у Републику Српску.  

„Сабрали смо се данас, на овај велики и свети дан, да захвалимо нашем о. Жељану, честитом, ревносном, исправном, добром свештенику, који је оставио лијепу успомену у нашој Епархији. Света служба га води, као апостола Христовог, према његовом завичају, нашем српском народу у Босни. Иако одлази, наш отац Жељан нам неће бити далеко, нити ми њему, јер када смо у вјери заједно онда смо увијек близу једни другима“, рекао је Владика, напомињући да је о. Жељан, током једанаест година његове свештеничке службе у Епархији, урадио доста на подручју плавске, андријевичке, беранске општине и у Епархији будимљанско-никшићкој, био диван примјер у свему, честит и исправан свештеник каквог народ може пожељети.

„Није њему овдје било лако, али га је Бог благословио са здрављем и лијепом породицом због његовог труда и љубави. Нека га Бог благослови и у будуће, да буде срећан и радостан, и он и његова породица, нека се радује овој светој служби и тамо, као и овдје, у све дане живота његовог“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva