Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетницу, у недјељу 27. маја 2018, Свету Архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Прошћењу код Мојковца.
Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Сабранима је велики празник и храмовну славу честитао Преосвећени Епископ Јоаникије. Владика је казао да се празник Силаска Светог Духа на апостоле и ученике Господње може дефинисати као завршетак великих празника Господњих од Рођења Христовог преко Васкрсења, Вазнесења до Силаска Светог Духа. Улазећи у тајну ових празника, а посебно у тајну Силаска Светог Духа на апостоле, научићемо, по ријечима Његовог Преосвештенства, суштину свете вјере православне.
Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца
„У педесети дан послије свог Васкрсења Господ је извршио своје обећање. Послије Васкрсења Он се често јављао својим Светим ученицима и апостолима и напомињао им да ће се вазнијети на Небо, али да они неће бити остављени, него да ће послати свог Светог Духа. Говорио им је да ће их обући у силу са висине“, казао је Епископ Јоаникије.
Додао је да је сила са висине – сила Божје истине и правде, свјетлости, љубави и милости Божје.
Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца
„Господ је обећао да ће бити са својим апостолима, а преко апостола и са свима који у Њега вјерују, који се Њему моле и клањају, који свето име Његово призивају у све дане земаљског живота до скончанија свијета и вијека. Свети апостоли, послије Вазнесења Христовог, боравили су заједно, окупљајући се свакодневно на молитву. У недјељни дан, када су били на гори Сиону, на светој гори јављања Божјег од ранијих вјекова, сабрани на молитви, одједном се догодило нешто натприродно и необјашњиво, али објашњено ријечју Божјом“.
„То је било оно што је Господ обећао када је настала необјашњива хука у ваздуху, када су почели сијевати огњени језици и спуштати се на сваког од апостола Христових. Господ је извршио своје обећање ученицима, послао им је силу са висине да се у њу обуку, али не као што се човјек облачи овим трулежним одијелом да је то нешто споља, него да прожме цијело њихово биће, ум да просвијетли, срце да оплемени, вољу да оснажи, да дарује здравље душе и тијела, пуноћу истине и мира духовног, снаге и храбрости“, бесједио је Владика.
Он је нагласио да је Бог у стању да нашу слабост, а коју су показали и Свети апостоли и ученици Христови, оснажи, да наше недостатке надопуни; они који су слаби, немоћни ако вјерују, они ће се, поручио је Владика, по обећању Божјем, обући у силу са висине.
Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца
„У силу истине, правде, новог живота, свјетлости Божје, мира Божјег и храбрости, што нарочито желимо да истакнемо. Од тог момента, они апостоли који су се били разбјежали као кукавице и издајници, постадоше храбри и неустрашиви да проповиједају име Христово по цијелој васељени, тада незнабожачкој, идолопоклоничкој. То незнабоштво и идолопоклонство није само ствар прошлих времена. И данас исто имамо и незнабоштва и идолопоклонства колико год хоћете, само што га не примјећујемо, јер све оно што није права, истинита вјера Божја све је то идолопоклонство и незнабоштво на мало другачији начин“, рекао је Владика Јоаникије.
Свети апостоли, обукавши се у силу истине Божје, проповиједали су ријеч Божју не као неко од оних лијепих учења које налазимо у књигама, него као, заиста, ријеч спасења за које су били спремни своје животе да положе. Сваки од њих, истакао је Преосвећени Епископ, пострадао је за име Христово не као кукавице него добровољно, зато што су хтјели да се уподобе своме Господу и Спаситељу Исусу Христу, својом смрћу да се изједначе са Његовим Крстом да би, кроз заједничарење у смрти Христовој, били заједничари Његове славе и Његовог Васкрсења.
„Тада су Свети апостоли имали осјећање да је већ дошло Царство Небеско, само што још није у пуноћи наступило. Толико су имали близину са Христом, са Богом, толика је била њихова вјера у Свету Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, толика је била њихова снага вјере, те су стварали Цркве Божје, по ријечи Христовој, од Јерусалима до Солуна, Атине, Рима и далеког Истока, проширили јеванђеље Божје на све континенте“, бесједио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.         
По одслуженој Литургији, у којој су вјерници приступили Светим Тајнама Тијела и Крви Христове, празнична литија коју је предводио Владика Јоаникије, опходила је храм Свете Тројице.
Тројичиндан прослављен у Прошћењу код Мојковца
Освештан је и преломљен славски колач, a потом је заједничарење настављено уз трпезу братске љубави.

 

 

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva