Честица Светог Нектарија Егинског у Никшићу

Дио моштију Светог Нектарија Егинског, великог светитеља и исцјелитеља нашег времена, свечано су дочекане у петак, 4, јула 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу. На поклољење вјерном народу биће изложене до суботе 6. јуна, када ће Свету Архијерејску Литургију служити Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а потом ће Свете мошти бити испраћене до мјеста на којем се у Никшићу гради Црквено-омладински центар са параклисом Светог Нектарија.

Честица Светог Нектарија Егинског у Никшићу

Након што су Светитељеве мошти унесене у никшићку Саборну цркву свештенство је одслужило вечерњу службу. Током свете службе вјерници су, непрестано, приступали и цјеливали мошти Светог Нектарија.

Акатист светитељу прочитао је гостујући свештеник Љубиша Брњоша, клирик Српске Православне Цркве у Америци. 
   
Сабраном вјерном народу ријечима пастирске бесједе обратио се о. Слободан Јокић, у чијој пратњи су чудотворне мошти Светог Нектарија, донесе у Саборни храм.

„Овај благословени долазак његових моштију у Саборни храм Светог Василија Острошког је потврда Светитељевих ријечи да жели да помогне људима, да се сретне са њима, да загрли људе овог краја. Велики је Светитељ Свети Нектарије који излива благослов и многобројна чудеса на оне који му усрдно прибјегавају и чиста срца долазе, а долазе му и вољни и невољни, и здрави и болни, и богати и сиромашни. Све их једнако грли и љуби, јер је он видио Христа, а кад видимо Христа онда живимо другим начином живота, живимо пуноћом живота“, казао је о. Слободан.

Никшићка црква се данас радује што је, опет, имала благослов да се излије благодат и Свети Нектарије дође овдје, међу нас.

„Кад год смо у Цркви Божјој ми смо на небесима са Господом, ту се сусрећемо једни са другима да се загрлимо и опростимо. Многе је муке Свети Нектарије поднио у животу, и клеветање, и лажи, и пљувања, али све је поднио са великом љубављу и да никад никога не осуди. Долазак његових моштију у Никшић, у Саборну цркву, треба да нас подстакне да будемо као што је био Свети Нектарије и као што је био Свети Василије, да волимо, праштамо, љубимо и непријатеље своје, а да не будемо непријатељи никоме, да не злопамтимо, да се не сјећамо ријечи увреда“, бесједио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Подсјетио је на свети живот Светог Нектарија, Митрополита велике Александријске Цркве, који је носио велико смирење због чега су га сви вољели.

„Светогорци, кад је дошао на Свету Гору, били су удивљени његовом молитвеношћу и тражили су да остане код њих, а он је измолио да му насликају икону Пресвете Богородице, која му се јавила, и пред њом се највише молио. Пет хиљада химни је написао Богородици, био велики богослов, учитељ Цркве, зато се ми данас радујемо и кличемо му: Радуј се Нектарије Свети, Архијереју Божји. Нека вас ова радост доласка моштију Светог Нектарија дотакне, да дотакне наша срца и наше душе, нека дотакне наше домове, наше ближње, нека увесели оне који су тужни, нека исцијели оне који су болесни, нека утврди оне који су раслабљени, нека тај благослов буде на свима вама“, поручио је архијерејски намјесник никшићки.

По одслуженој служби и прочитаном акатисту свештенство је помазивало вјерни народ освећеним уљем из манастира Светог Нектарија са Егине.

У петак 5. јула, служиће се света Литургија, са почетком у 9 часова, а вечерња са акатистом светитељу у 18 часова. Свете мошти ће бити изложене у Саборном храму како би сви они који имају потребу могли да приступе.

У суботу, 6. јула, у 9 часова, Свету Архијерејску Литургију служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, послије чега ће мошти Светог Нектарија Егинског бити испраћене из Саборне цркве. Свете мошти ће, потом, бити однесене до мјеста гдје се подиже Црквено-омладински центар са параклисом Светог Нектарија, да би се благословили досадашњи радови и прочитале молитве  за наставак тог благословеног дјела, што је, такође, један од разлога доласка Светог Нектарија у Никшић.

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva